230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Foto takmičenje koje postavlja rekorde za Ginisa i u Srpskoj

Juče je zvanično otvoren veliki međunarodni foto-konkurs Viki voli spomenike 2021, koji se po prvi put ove godine sprovodi i u Republici Srpskoj.

210902 wikiloves

Viki voli spomenike (engl. Wiki Loves Monuments, WLM) godišnje je međunarodno foto-takmičenje koje se održava tokom mjeseca septembra, u organizaciji urednika Vikipedijine zajednice uz pomoć lokalnih Vikimedijinih ogranaka. Učesnici fotografišu lokalne istorijske spomenike i kulturna dobara u svojim zemljama, zatim fotografije otpremaju na Vikimedijinu ostavu. Cilj ovog takmičenja je ukazivanje na kulturna dobra zemalja učesnica sa željom podsticanja ljudi da fotografišu te spomenike i da ih otpreme pod slobodnom licencom, kako bi se navedene fotografije mogle koristiti i izvan Vikipedije.

Prvo takmičenje „Viki voli spomenike” održano je 2010. godine u Holandiji kao pilot projekat. Sljedeće godine se proširilo i na ostale zemlje Evrope, tako da je prema Ginisovoj knjizi rekorda 2011. godine to bilo najmasovnije foto-takmičenje.

Takmičenje se 2012. godine proširilo izvan Evrope, sa ukupno 35 zemalja učesnica, a skupljeno je preko 350.000 fotografija od strane 15.000 učesnika. Sljedeće godine se takmičenje proširilo na šest kontinenata uključujući Antarktik i imalo je učesnike iz 50 zemalja.

Spisak spomenika kulture Republike Srpske, kao i prateća uputstva, mogu se pronaći na zvaničnom sajtu takmičenja Viki voli spomenike Republika Srpska.

Pažljivo odabran, stručni žiri će odlučiti opobjedničkim fotografijama, na osnovu unaprijed postavljenih kriterijuma koji se odnose na tehničke karakteristike, originalnost i enciklopedijsku vrijednost.

Pobjednici foto-takmičenja Viki voli spomenike 2021 biće poznati krajem oktobra.

Ukupan ovogodišnji nagradni fond iznosi 1.200,00 КM raspoređenih na sljedeći način:

1. mjesto: 600,00 КM
2. mjesto: 400,00 КM
3. mjesto: 200,00 КM.

Takmičenje se sprovodi u organizaciji Vikimedijine zajednice Republike Srpske i međunarodnog organizacionog tima, a pod pokroviteljstvom Zadužbine Vikimedije.

Pored takmičenja, samim projektom će biti obuhvaćen niz različitih aktivnosti usmjerenih ka promociji kulturnog i istorijskog nasljeđa Republike Srpske. Pored uređivačkih radionica i foto-tura, volonteri Vikimedijine zajednice Republike Srpske će raditi na kreiranju jedinstvene interaktivne mape Republike Srpske na kojoj će se naći sva kulturno-istorijska dobra sa jasno istaknutom lokacijom, opisom spomenika dostupnim na više jezika i galerijom fotografija. Mapa je već dostupna javnosti i može se pronaći na sljedećem sajtu: http://wlm.wikimedia.rs.ba/