230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Kako da svom detetu obezbedite bezbrižniju budućnost

Nijedno dete se ne plaši neuspeha koliko se toga plaši roditelj. Šta možete da uradite da vaše dete nauči uspeh?

211215 detetu obezbedite sigurniju buducnost1

Mi nismo ono što govorimo, mi smo ono što iznova činimo – ovako je sve misleće ljude opisao Aristotel. Verovatno ste i sami primetili da su pojedine savete i smernice koje stalno ponavljate vaša deca prihvatila tek kada ste počeli da ih i sami sprovodite u delo. Jer, deca uče po modelu i – u skladu sa svojim mogućnostima – imitiraju ono što najpre roditelji, a onda i drugi vršnjaci rade.

Idealno je da imate dovoljno finansijskih mogućnosti da svom detetu obezbedite startnu prednost i dobre uzore koje može oponašati. Ovo se donekle može postići stanovanjem u mirnom kraju, boljom školom, vannastavnim i sportskim aktivnostima… Ali čak ni takve okolnosti ne garantuju da će vaše dete iskoristiti prednosti koje su mu na raspolaganju. S druge strane, postoje mnogo jednostavnije, a dostupne strategije razvoja koje, dugoročno gledano, detetu daju važne veštine. Otkrijte ih u nastavku ovog teksta.

Rad od najranijeg uzrasta

Suprotno uvreženom mišljenju, deca vrlo rano mogu da steknu radne navike ako ih u tome podstaknete skromnim zahtevima. Primera radi, ujutru treba samo da složi svoju pidžamu. Da sudove sa stola prenese u kuhinju. Da bez pomoći spakuje svoju školsku torbu. Da izbaci đubre. Svaki član porodice ima svoje obaveze, a dete ih dobija u skladu sa svojim uzrastom. Tako će vrlo rano naučiti da ništa „ne pada s neba”.

Sticanje društvenih veština

I ovaj aspekt učenja počinje od malih nogu. Dete prvo treba da nauči kako da se igra s drugom decom i da deli igračke. Kasnije će mu ovo iskustvo pomoći da postane sposobno da samo stiče nova poznanstva i neguje prijateljstva. Najzad će u poslovnom okruženju takva deca postati dobre kolege i aktivni članovi timova. Zadatak roditelja je da obezbedi uslove za ovu vrstu razmene s drugima od najranijih dana.

Imajte očekivanja

Istraživanje Univerziteta u Mičigenu pokazalo je da preko 80% mladih koji završe fakultet potiče iz porodica u kojima se od ranog detinjstva razgovaralo o tome da se visoko obrazovanje podrazumeva. Naravno, jednostavnije je ako ste i sami primer, ali i činjenicu da niste studirali možete da postavite kao argument koji pokazuje koje su vam prilike zbog toga bile uskraćene. Isto važi za učenje stranih jezika i sticanje ostalih mekih veština.

Dobri odnosi u kući

Uspešna deca potiču iz stabilnih okruženja. To ne znači nužno da su roditelji ostali zajedno, već da su deca odrasla bez izlaganja konfliktima. Kroz stabilnost deca uče da grade zdrave odnose sa drugima. Odnosi, prirodno, ponekad mogu podrazumevati i neslaganja, ali će deca vođena primerom roditelja lakše naučiti kako da razreše konflikte koji se dešavaju u interakciji s drugima.

Važno je da pokušaju

Ne moraju da uspeju. Niko nije dobar u svemu, ali kako da dete sazna u čemu je sjano ako se ne okuša u što je moguće više aktivnosti? Najvažnije u ovom procesu jeste da dete razume da neuspeh nije kraj. Naprotiv, može da bude odlična motivacija da se pokuša ponovo. Ključno je da dete zna da u vama uvek ima podršku koju bi trebalo da uvek verbalizujete.

211215 detetu obezbedite sigurniju buducnost

Ovo svakako nije ni konačna ni jedina tačna lista saveta. Uspešno dete je ono koje zna da ostvarivanje uspeha znači i težak i predan rad, različita znanja, prevazilaženje neuspeha i sukoba, hrabrost i predanost, formalno obrazovanje, ali i vannastavne aktivnosti. Ipak, ima i stvari koje su na vama – to su prevashodno pravovremeno usmeravanje i bezrezervna podrška. Ni za jedno nije potreban novac.