230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Novak brani titulu u Melburnu

Novak Đoković je obradovao celu naciju i konačno razrešio najveću tenisku dilemu koja je “mučila” svet poslednjih nedelja, pa i meseci: Igraće na Australijan openu!

220104 novak

Novak je danas objavio da ide u Melburn i da će braniti trofej na prvom Grend slemu nove sezone, koji se održava od 17. do 30. januara.

Srpski teniser je dobio medicinsko izuzeće od organizatora, a o putovanju u Australiju obavestio je javnost objavom na Instagramu.

A kako je, ustvari, Novak dobio "medicinsko izuzeće"?

Prema važećim pravilima, svi igrači moraju da budu vakcinisani protiv kovida-19 kako bi se takmičili u Melburnu. Međutim, s obzirom na to da postoji određen broj tenisera, na čelu sa Đokovićem, koji odbijaju da se izjasne po pitanju vakcinacije, za njih je pripremljen “poseban tretman”.

Direktor Australijan opena Kreg Tajli objasnio je proceduru odobravanja medicinskog izuzeća za tenisere.

- Svaki sportista koji dolazi u Australiju mora da bude vakcinisan i da poseduje dokaz za to, ili da ima uspešnu prijavu za medicinsko izuzeće od vakcine - rekao je Tajli, i nastavio:

- U slučaju tenisera, apliciranje za medicinsko izuzeće odvija se po dosta rigoroznijim pravilima. Postoje dva medicinska panela koja pregledaju svaku prijavu za izuzeće, i pristupaju svakoj prijavi tako što ne znaju ko je sportista koji ju je podneo. Dakle, gledaju isključivo medicinske razloge za izuzeće od vakcine, ne znajući o kome se radi. Na taj način izbegavamo svaku vrstu pristrasnosti.

"Dobio sam izuzeće i spreman sam da živim i dišem tenis"

Tajli je dodao da “zna za slučajeve sportista koji su podneli zahtev za medicinskko izuzeće i kojima je taj zahtev već odobren”.

- Ja ne mogu da otkrivam njihov identitet bez njihovog pristanka, ali ako sami odluče da to objave, vrlo rado ću sve potvrditi - dodao je Tajli, a mi sada znamo da je jedan od njih i Novak!

Novak je odluku o odlasku na Australijan open objavio na Instagramu:

- Srećna svima Nova godina! Želim vam mnogo zdravlja, ljubavi, radosti i sreće. Da vidite, dišete i mislite ljubav i da negujete poštovanje prema svakoj osobi i živom biću na ovoj divnoj planeti. Prijalo mi je da budem sa svojom porodicom i dragim ljudima, odmorio sam se od veoma duge i uspešne sezone 2021. Sada krećem u Australiju jer sam dobio izuzeće i spreman sam da živim i dišem tenis narednih par nedelja takmičenja. Hvala svima na podršci! Idemooooo ‘22 - napisao je Novak uz fotografiju sa aerodroma.

Srpski teniser će u Melburnu braniti titulu i ove godine ima priliku da dođe do jubilarnog 10. trofeja. U istoriji je samo Rafael Nadal uspeo da osvoji jedan grend slem dvocifreni broj puta, pošto ima 13 titula na Rolan Garosu. Ujedno, Đoković će biti u prilici da Španca, kao i Rodžera Federera prestigne po broju trofeja sa najvećih turnira, jer u ovom momentu sva trojica imaju po 20.