230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ponovo aktuelni planovi za izgradnju pruge Čapljina-Trebinje-Nikšić

Iako je željezničko povezivanje BiH i Crne Gore još 2008. godine, potpisivanjem Memoranduma o zajedničkim aktivnostima između ove dvije zemlje, označeno kao izuzetno značajno za razvoj zapadnog Balkana, realizacija projekta izgradnje pruge Čapljina-Trebinje-Nikšić slabo napreduje.

201221 pruga

Kako su za eKapiju objasnili iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, u skladu sa ovim memorandumom, resorno ministarstvo je dogovorilo sa Evropskom komisijom da se iz Programa CARDS (Pomoć Evropske zajednice u obnovi, razvoju i stabilizaciji) finansira Studija predizvodljivosti za trasu pruge Čapljina-Trebinje-Nikšić. Tenderskom procedurom odabrana je konsultantska firma INOCSA iz Španije za realizaciju ovog projekta.

- Kada će se nastaviti izrada naredne tehničke dokumentacije, u ovom trenutku nije poznato, prije svega što predmetna pruga nije na osnovnoj i sveobuhvatnoj mreži, što otežava iznalaženje financijskih sredstava za poduzimanje daljih aktivnosti - dodali su.

Inače, Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH je kandidovalo izgradnju ove pruge kao projekat za Program javnih investicija do 2023.

Podsjećamo, predstudija izvodljivosti izgradnje željezničke pruge Čapljina-Trebinje-Nikšić, koju je izradila španska firma INOCSA predstavljena je 2011. godine.

Tadašnji pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH Izet Bajrampašić izjavio je tom prilikom da su se od moguća tri projekta opredijelili za onaj koji iznosi 840 mil EUR.

Dodao je i da bi izgradanja pruge Čapljina-Trebinje-Nikšić, koja bi bila duga 188 kilometara, mogla početi u periodu od 2015. do 2020. godine, a trajala bi tri do četiri godine.

Iako je kraj 2020. za izgradnju ove pruge još nije urađena ni sva potrebna dokumentacija, ali ono što ulijeva nadu je da će sadašnje vlasti uvidjeti značaj ovog projekta i uvrstiti ga u Program javnih investicija do 2023.

Istorija

O gradnji željezničke pruge Čapljina-Trebinje-Nikšić govori se još od 1976. Te godine je zatvorena uskotračna pruga kroz istočnu Hercegovinu koju je uspostavila Austro-Ugarska. (Izvor: Ekapija)