230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Pećina Vjetrenica nominovana za listu UNESCO-a

Pećina Vjetrenica se u posljednji trenutak uspjela nominovati za uvrštavanje na listu UNESCO-a čime bi trebala postati prvi prirodni fenomen na svjetskoj listi zaštićenih spomenika u BiH.

210201 Vjetrenica

Ovu informaciju je potvrdila zastupnica Skupštine HNK Stana Burić koja je u skupštinsku proceduru uputila zahtjev da se na nivou kantona donese zakon o proglašenju pećine Vjetrenica s dijelom Popova polja zaštićenim pejzažom.

Ona je objasnila kako je ovo bio zadnji korak za nominaciju, koja je bila moguća do 31. januara ove godine, a čekala čitavu deceniju zbog niza nesporazuma i nepoznavanja materije nadležnih tijela.

Pojasnila je da se već ranije pokušavalo Vjetrenicu nominovati na listu UNESCO-a, ali tada je nedostajala nacionalna zaštita, a potom se pristupilo opsežnom projektu zaštite koji je trajao od 2017. godine do 2019. godine. Problem je bio što na kantonalnom nivou nije bila pod važećim zakonom zaštićena, iako je prije proglašenja tog zakona bila zaštićeno područje, ali kao spomenik prirode, što po međunarodnoj kvalifikaciji zaštite prirode nije dovoljno.

"Morala se uraditi revizija područja prema Federalnom zakonu o zaštiti prirode i sve je to bio opsežan posao, ali evo sva sreća uspjeli smo na kraju i to uraditi i ponovno zakonom zaštiti Vjetrenicu. Nominovana je za listu UNESCO-a kao prirodnog fenomena i područja izvanredne prirodne ljepote i estetske vrijednosti, kao i važnog i značajnog prirodnog staništa za očuvanje prirodne raznolikosti na lokalitetu uključujući ugrožene vrste izvanredne vrijednosti za nauku ili očuvanje života", pojasnila je Burić.

Vjetrenica je složen pećinski sistem i najduža pećjna u BiH, te predstavlja hidrološki aktivan protočni speleološki objekat sa aktivnim podzemnim tokovima vode i podzemnim jezerima.

Upis na listu svjetske baštine UNESCO-a, uz ostalo bi doprinijelo promociji i razvoju turizma.

"Ako nam prođe ovo mi ćemo biti prvi prirodni fenomen u BiH na popisu UNESCO-a", kaže Burić. Dodaje kako u svijetu nema puno prirodnih fenomena na svjetskoj listi zaštite, te da ih je svega oko 200 što pokazuje koliki je značaj ove nominacije.

"Ovo bi bio veoma značajno za Vjetrenicu i čitav kanton, ali i najjača promocije naše zemlje BiH pa i regiju. Time bi nam se osnažio turizam i bio olakšan i pristup raznim finansijskim podrškama i projektima na međunarodnom nivou", zaključila je Burić.

Pećina Vjetrenica je jedna od najatraktivnijih pećina u Bosni i Hercegovini i godišnje je posjeti oko 15 hiljada turista, a tokom prošle godine uprkos situaciji s korona virusom zabilježeno je čak 6.000 posjeta, što je 40 posto prometa iz 2019. godine.

Najviše dolazaka zabilježeno je tokom avgusta i septembra, kada su turisti iz BiH i Srbije koji su ljetovali u Neumu, dolazili posjetiti ovaj bh. pećinski dragulj. Klix.ba