170901 best baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic

210401 petijevic baner

210601 kodnonana baner copy
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje među prvim u RS koji će koristiti softver za upravljanje poljoprivrednim zemljištem

Trebinje, Prijedor, Brod i Srbac biće prve lokalne samouprave u Republici Srpskoj, BiH koje će koristi jedinstvenu poljoprivrednu platformu - AgroLife, softver za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem.

210309 digitalna poljoprivreda

Upotreba ove platforme omogućena je u okviru develoPPP projekta "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem" koju provode kompanija TeleGroup i GIZ u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) uz podršku Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje BFC SEE.

Sporazum o saradnji na unapređenju kapaciteta gradova i opština za digitalnim upravljanjem zemljištem potpisali su predstavnici pilot gradova i opština u BiH, Privredna komora Republike Srpske, kompanija TeleGroup i GIZ.

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, koje se dodjeljuje putem zakupa, a kojim upravlja lokalna samouprava.

AgroLife softver omogućava lokalnim samoupravama automatizovano upravljanje, pregled i obradu podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje zemljištem, kao i praćenje promjena nastalih na parcelama. Ujedno, ovaj softver omogućiće i vlasnicima poljoprivrednih dobara da efikasno planiraju, organizuju i upravljaju poljoprivrednom proizvodnjom u cilju povećanja prinosa, ukupnih prihoda i smanjenja operativnih troškova.

Ovaj projekat je rezultat zajedničke saradnje BFC SEE mreže i njenih članica NALED-a, Privredne komore Republike Srpske i Privredne komore Crne Gore, istaknuto je iz Opštine Trebinje.

BFC SEE (Business Friendly Certificate in South East Europe) mreža je regionalna mreža koju čine partnerske institucije iz BiH, Crne Gore,Sjeverne Makedonije, Srbije i Hrvatske, koja provodi program unapređenja konkurentosti JLS i BFC SEE sertifikaciju jedinica lokalne samouprave za povoljno poslovno okruženje. (Ekapija)