230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Danas je službeno prvi dan proljeća: Znate li zašto već dugi niz godina dolazi dan ranije?

Iako smo uvijek učili da počinje 21. marta, zadnjih dvadesetak godina to se malo promijenilo.

210320 proljece

Proljeće je službeno počelo danas, 20. marta u 10 sati i 27 minuta.

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba počinju 21. u mjesecu, osim jeseni koja dolazi 23. stručnjaci su otkrili kako već dvadesetak godina proljeće dođe dan ranije, jer postoje dvije različite metode za utvrđivanjem početka i kraja godišnjih doba - meteorološka i astronomska.

Meteorološkom metodom se vode meteorolozi koji posmatraju spuštanje i rast temperature te stanje u atmosferi. Prema ovoj metodi, meteorološka sezona koordinira se prema kalendaru, te svako godišnje doba traje tri mjeseca. Ovom metodom proljeće traje od 1. marta do 31. maja.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska osa bude na 23,5 stepena u odnosu na orbitu oko Sunca. Tako nam je ove godine proljeće stiglo danas prijepodne.

2021. ćemo poslednji put pomjerati kazaljke

Evropski parlament glasao je za ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena. Izglasano je da se od 2021. godine ukine pomjeranje kazaljki, koje se decenijama događalo dva puta godišnje, u martu i oktobru.

Zemlje koje planiraju da za stalno ostanu na ljetnom računanju vremena trebalo bi da pomjere kazaljke poslednji put u martu 2021. godine, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podešavaće svoje satove posljednji put u oktobru 2021. godine.

Ljetno računanje vremena kod nas počeće 31. marta, kada će u 2 sata poslije ponoći kazaljke biti pomjerene za jedan čas unaprijed.

Direkcija je navela da je računanje vremena usklađeno sa računanjem vremena u EU, zbog funkcionisanju jedinstvenog tržišta u Evropi, kao i pravilnog funkcionisanja sektora prevoza i komunikacija, i pojedinih sektora industrije.