170901 best baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic

210401 petijevic baner

210601 kodnonana baner copy
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izložba "Pisma sa Banovca" povodom Dučićevog Dana

Povodom obilježavanja Dučićevog Dana, u srijedu, 7. aprila 2021. godine, sa početkom u 19.00 časova, u Muzeju Hercegovine u Trebinju, biće upriličeno otvaranje izložbe „Pisma sa Banovca“ autora Peđe Milojevića i Svetlane Mitrović.

210406 ducic

Izložbu pod nazivom “Matija Ban - Pisma sa Banovca”, priredila je Turistička organizacija Čukarica, u saradnji sa Centrom za multimedijalnu umetnost i komunikaciju „Tangram“ i Arhivom Srbije. Saradnici iz Arhiva Srbije na istraživanju i pripremi izložbe su: Jelica Reljić, dr Tatjana Кikić, Aleksandar Marković i Aleksandra Janošev.

Izložba je posvećena životnom putu i djelatnosti Matije Bana, rođenog Dubrovčanina, uglednog Beograđanina, panslaviste, Jugoslovena, diplomate, književnika, dramskog pisca, profesora Liceja u Beogradu, prvog člana Akademije umetnosti Srpske kraljevske akademije, stanovnika Banovog brda. Još za vrijeme njegovog života ustalio se toponim Banovo brdo, za jedan dio Beograda, koji se zadržao do danas, gdje je otvorena i prva škola 1936. godine nazvana imenom Matije Bana (danas škola Josif Pančić).

Dokumenta koja čine ovu izložbu - upis u Matičnu knjigu rođenih, pisma, izvještaji, ukazi, pozorišni plakati, knjige, reprodukcije ulja na platnu, fotografije i ostalo, su iz fondova i zbirki Arhiva Srbije, Arhiva Srpske pravoslavne crkvene opštine u Dubrovniku, Muzeja grada Beograda, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, JКP Pogrebne usluge Beograd, Gradske opštine Čukarica, kao i iz fotodokumentacije Redakcije lista Politikin Zabavnik.

Izložba će biti dostupna posjetiocima online, a u skladu sa mjerama Republičkog štaba, kada ponovo bude dozvoljena posjeta ustanovama kulture, izložba će biti dostupna i uživo u Galeriji muzeja.