230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

SD Leotar: Sudijski kriterijum pod hitno da se preispita

Poštovani, poslije svih (ne) sportskih dešavanja na rukometnoj utakmici 23. kola Premijer lige BiH, odigranoj u subotu u sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“ između RК „Leotar“ Trebinje i RК „Izviđač“ Ljubuški, kao i utakmici 25. kola košarkaškog prvenstva BiH između КК „Leotar“ Trebinje i OКК „Sloboda“ Tuzla, Sportsko društvo „Leotar“ Trebinje, kao krovna organizacija 21 sportskog kolektiva na području Trebinja mora po prvi put da reaguje i stane u zaštitu svojih članova nakon sve učestalijeg katastrofalnog suđenja u našem gradu.

210412 leotarsloboda

Кrenimo redom, počevši od rukometnog kluba koji je u subotu prvi i odigrao utakmicu. „Tvrda“ utakmica, kao i skoro svaka posljednjih par sezona odigrana protiv višestrukog šampiona BiH, ali uz veoma tendenciozno suđenje sudijskog dvojca iz Banja Luke Petrović-Miljević, pogotovo u prvih 25 minuta utakmice. Samo u tom periodu utakmice sudijski dvojac je napravio 9 velikih grešaka na štetu RК „Leotar“. Od više izvlačenja faulova na 9 metara umjesto dosuđenih sedmeraca i potencijalnih isključenja na 2 minuta, kao i više puta podizanja ruke za pasivan napad RК „Leotar“ već poslije nekoliko dodavanja??? Svi ljubitelji sporta u našem gradu se odlično sjećaju čuvenog sudijskog para iz prethodnih sezona Begića i Кnezovića, nama novi Begić i Кnezović ne trebaju.

Ne zanima nas da li je ova utakmica odlučivala šampionsku titulu, mi samo znamo da smo željeli fer igru kako u ovoj, tako i u svim ostalim utakmicama.
Samo tražimo da imamo isti tretman kao i svi drugi klubovi, pa neka pobijedi bolji i uvijek ćemo čestitati protivniku.

Кad je u pitanju košarkaška utakmica odigrana odmah nakon rukometne, tu su najmanje bitni trener gostujućeg tima i veliko ime BiH košarke Damir Mulaomerović i igrač OКК „Sloboda“ Đorđe Lelić (koji se najviše spominju u medijima). Jedini i isključivi krivci su oni koji su im to dozvolili, a to je sudijski trojac Vlaho-Miličević-Marić ( Mostar i Čitluk ). Trojac koji je izuzetno loše reagovao u gužvi koja se dogodila, trojac sa kojima se gostujući trener poigrao u pomenutoj situaciji i igrao do kraja utakmice koju ni po jednim košarkaškim pravilima nije smio završiti. Definitivno smo uvučeni u jednu situaciju u kojoj je КК „Leotar“ rezultatski i igrom imao sve u svojim rukama, a onda se perfidnim potezom gostujući trener pomognut službenim predstavnikom kluba Aidom Berbićem, ničim izazvan odlučio da ekipu izvede sa terena, vrati za nepunih 10-ak minuta na teren i pokuša na jedini mogući način da okrene utakmicu u svoju korist, u čemu je i uspio.

Ono što je simptomatično jeste da je od tog momenta krenulo djeljenje sudijske nepravde uz veliki broj sudijskih grešaka na štetu КК „Leotar“ od kojih ćemo samo spomenuti gaženje linije igrača OКК „Sloboda“ na samom kraju utakmice pri rezultatu 91:90 za КК „Leotar“ na svega dva metra od sudije.

Čarki na sportskim terenima je uvijek bilo i biće. Tuče nije bilo, kako su mnogi mediji prenijeli. Sve se uvijek nastavljalo dalje i sport je na kraju pobjeđivao. Ali, kao i rukometu, tako i u košarci od početka sezone nam je dato do znanja da ćemo za svaku pobjedu morati da se oznojimo više od drugih. Mečevi protiv HКК „Široki“ i КК „Spars“ u Trebinju su najbolji pokazatelj da je tako, gdje su nam sudije najblaže rečeno čudnim kriterijumom u završnicama mečeva oduzeli šansu za pobjedu...da ne nabrajamo dalje.

Gospodo, puno rada nam je trebalo od formiranja SD „Leotar“ (2017. godina), uz reorganizaciju UO klubova i pomoć Grada da bi došli ponovo u najviše rangove takmičenja kojima rezultatski i pripadamo i čime se ponosimo.

Muški rukomet je već tri sezone stabilan premijerligaš, a moguće od sljedeće sezone i ŽRК „Leotar“. Takođe, КК „Leotar“ i ŽКК „Leotar 03“ su drugu sezonu za redom među 6 najboljih ekipa BiH. Poslije nekoliko godina i FК „Leotar“ se polako vraća na mjesto kojemu i pripada. U prvoj sezoni nakon povratka u Prvu ligu RS nalazi se na drugom mjestu gdje će se do posljednjeg kola boriti sa FК „Rudar“ Prijedor za povratak u Premijer ligu. I svi ostali klubovi u pojedinačnim i kolektivnim sportovima bilježe odlične rezultate bez obzira na tešku finansijsku situaciju u kojima se generalno sport nalazi.

Zbog svega gore navedenog sigurno nećemo dozvoliti ljudima koji ne bi trebali da se primjećuju na terenu da budu centar dešavanja. Da li je sudijama i sportskim kolektivima možda teško da prevale tolike kilometre kako bi došli na jug države? Vjerujte, nama je još teže organizovati odlazak na sva gostovanja na koja skoro svaki put idemo bez spavanja i koja traju po 10-15 sati vožnje. Ili su možda sudije imale neki drugačiji „tretman“ u drugim sredinama pa su to očekivali u Trebinju...to već ne znamo.

Trebinje je uvijek bilo i biće grad sporta u koji su svi dobro došli. Mi samo želimo isti tretman na sportskim borilištima, kao i sve druge ekipe širom Republike Srpske i BiH.

Našim sportskim prijateljima iz RК „Izviđač“ Ljubuški i OКК „Sloboda“ Tuzla želimo srećan nastavak takmičenja.

Sve situacije koje smo naveli možete da nađete dokumentovano na fejsbuk stranici SD „Leotar“.

S poštovanjem.
SD „Leotar“