230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Raspisan međunarodni poziv za startap takmičenje iz sektora turizma - Potraga za idejama u ranim fazama razvoja

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je takmičenje kako bi identifikovala najbolje ideje koje će pomoći ruralnim zajednicama da se oporave od uticaja pandemije.

210415 turizam

Cilj takmičenja je podržati ruralni turizam kao ključni alat za borbu protiv depopulacije, promociju inkluzije i smanjenje regionalnih nejednakosti u prihodima i razvoju, kao dio UNWTO-ovog posebnog fokusa na ruralni razvoj kroz turizam, navodi se na sajtu Ministarstva trgovine i turizma RS.

Prijave su otvorene za projekte koji podstiču stvaranje radnih mjesta i prilika, promovišu osnaživanje žena i mladih i grade mogućnosti za ranjive grupe u ruralnim područjima; koji se odnose na promociju i zaštitu prirodnih resursa, uključujući rješavanje negativnog uticaja turizma na klimatske promjene, rješavanje pitanja otpada i zaštite prirodnih resursa; startapi koji pružaju inovativna rješenja kroz nove poslovne modele, instrumente koji promovišu pristup finansijama, tržištima i marketingu za turizam u ruralnim područjima i za projekte usmjerene na upotrebu novih tehnologija ili inovacija za konkurentnost i unapređenje ruralnog turizma. Ovo takmičenje je namjenjeno projektima u ranoj fazi razvoja.

Zahtjevi za učešće su sljedeći:

  • inovativnost,
  • potencijal za skalabilnost/rast posla,
  • ovjeren ili testiran poslovni model,
  • širenje tržišta, - tim preduzetnika/promotora,
  • posvećenost ciljevima održivog razvoja,
  • relevantnost teme.

Pored ovih kriterijuma, evaluiraće se i drugi zahtjevi za odabir, kao što su: tržišni potencijal, održivost, društvena odgovornost, socijalne inovacije, ekonomski uticaj, uticaj na okoliš, uticaj na upravljanje destinacijom.

Odabrani kandidati će imati mentorstvo UNWTO-a i vrhunskih partnera, prilagođenu podršku za startape, mogućnosti ulaganja, postajanje dijelom UNWTO-ove mreže za inovacije, postajanje dijelom UNWTO-ovog pilot projekta "Najbolja turistička sela", mogućnosti stipendiranja za Turističku onlajn akademiju, prilika za predstavljanje startapa na 14. Generalnoj skupštini UNWTO-a u Marakešu, u Maroku.

Obrazac za registraciju dostupan je na internet stranici OVDJE. Više informacija o ovom takmičenju dostupno je na OVOM linku, a rok za prijavu je 1. jul 2021. godine.