230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Daruj krv, da život teče dalje - Obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

U Trebinju je danas u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije obilježen 14. juni, Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, s ciljem jačanja svijesti o potrebi sigurne krvi i krvnih komponenti i isticanja značaja dobrovoljnih, neplaćenih davalaca krvi za zdravstveni sistem.

210614 davaocii

Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, za članove trebinjskog Društva organizovan je prijem kod gradonačelnika, dok je na spomenik poginulim i umrlim davaocima, položeno cvijeće, nakon čega je organizovan i svečani ručak.

210614 davaoci

Ovaj datum je i prilika da se iskaže zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi za dragocjenu tečnost kojom spasavaju ljudske živote.

Ove godine, Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se pod sloganom: „Daruj krv, da život teče dalje“, ističući na taj način veliki doprinos davalaca krvi koji ovim činom održavaju svijet – spasavaju živote i zdravlje drugih ljudi. Ujedno predstavlja i opšti poziv svima na redovno davanje krvi.

Transfuzija sigurne krvi i krvnih komponenti ključne su karike brige za javno zdravlje: spasava milione života širom svijeta i svakodnevno poboljšava zdravlje i kvalitet života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi, za sve one koji je trebaju, nije. Nedostatak krvi je posebno izražen u zemljama u razvoju.

Кako bi svim osobama u stanju potrebe bila dostupna sigurna krv, potrebno je osigurati dobrovoljne, neplaćene davaoce koji redovno daju krv. Tokom pandemije COVID-19, bez obzira na ograničeno kretanje, davaoci krvi u mnogim zemljama nastavili su davati krv za pacijente čiji životi i zdravlje su zavisili od transfuzije krvi. Ovaj izuzetan podvig davaoca vrijedan hvale, u vrijeme pandemije naglašava ključnu ulogu dobro organizovanih, dobrovoljnih, neplaćenih davalaca krvi u obezbjeđenju sigurne i dovoljne količine krvi u redovnim i vanrednim okolnostima.

Ove godine, tokom obilježavanja 14. juna, poseban akcenat je stavljen na ulogu mladih u obezbjeđenju dovoljnih zaliha sigurne krvi. U zemljama širom svijeta mladi su inicijatori brojnih aktivnosti fokusiranih na obezbjeđenje dovoljnih zaliha sigurne krvi putem akcija dobrovoljnog davanja krvi. Mladi su najmasovniji segment svakog društva – veliki entuzijasti i kreativci.

210614 ddk

Prema podacima opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta, u bazi Crvenog krsta Republike Srpske, zaključno sa 31.12.2020. godine, registrovano je ukupno 22.949 dobrovoljna davaoca krvi.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se obilježava u čast rođenja austrijskog biologa i ljekara Кarla Landštajnera (14. juna 1868. godine) koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa. Za svoje otkriće ABO krvno grupnog sistema nagrađen je Nobelovom nagradom 1930. godine. U njegovu čast Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila 14. juni za Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi