170901 best baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic

210401 petijevic baner

160123 mjesto za vasu reklamu
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Milovan Vuković pobjednik Somovijade na Bilećkom jezeru

Na Bilećkom jezeru danas je održano takmičenje u lovu na soma varalicom i bućkom, tradicionalna Somovijada.

210725 somovijada

Milovan Vuković sa ulovom teškim 17,4 kg pobjednik je Somovijade. Drugo mjesto zauzela je posada u sastavu Saša Vučinić i Miloš Starović sa ulovom od 14,3 kg, dok je treće mjesto pripalo Đorđu Milivojeviću sa ulovom od 6,6 kg.

Najboljima su na svečanosti koja je održana u restoranu " Stari dom" dodijeljene nagrade - za prvo mjesto 1.000 КM, za drugo 500 КM, a za treće 200 КM.

Milovan Vuković pozvao je sve ljubitelje ribolova da dođu u Bileću i okušaju sportsku sreću. Vuković je rekao i da su bilećki ribolovci dobri ljudi i da je ribolov na našem jezeru uvijek praćen odličnim druženjem.

„Lovio sam i veće primjerke od današnjeg. Imao sam ulov od 67 kilograma, ali ove godine ovo mi je prvi veći ulov. Borba nije dugo trajala, a pomogle su mi i kolege Starović i Vučinić. Ovo je čista ribarska sreća jer su svi učesnici danas bili i više nego spremni“, kaže Vuković.

Direktor Sportsko- ribolovnog društva Bileća Miodrag Asanović kaže da Bilećko jezero ima nemjerljiv potencijal koji se ogleda u njegovom prostranstvu, ali bogatom ribljem fondu: deverika, som, strugač, crvenperka, smuđ, šaran, pastrmka...

„Moja i poruka svih mojih kolega upućena je svim ribolovcima koji žele lijepo druženje i širok spektar ribljeg fonda. Dođite u Bileću, uživajte u ljepoti koju mi imamo. Siguran sam da ko jednom dođe, da će nam se ponovo vratiti“, kaže Asanović.
Posljednji veliki ulov na Bilećkom jezeru imao je član Sportsko-ribolovnog društva iz Bileće Marko Milošević, koji je krajem juna ulovio soma dugačkog 2,16 metara i teškog 60 kilograma.

“Bilećko jezero postaje sve poznatije po ulovu somova "kapitalaca", čija se težina kreće od 60 do 70 kilograma, a očekuje se da će biti ulova somova teških i više od 100 kilograma, kakvih sigurno ima u jezeru,” rekao je Asanovć i dodao da se na “Somovijadi” obično ulove primjerci težine između 20 do 30 kilograma.

Asanović je rekao i da su aktivnosti Sportsko- ribolovnog društva usmjereni na očuvanje ribljeg fonda i organizovanje ribočuvarske službe.

„Želim da pohvalim našu ribočuvarsku službu na čelu sa predsjednikom Spasom Кaporom. Кrivolov je nemoguće iskorjeniti jer uvijek ima nesavjesnih ljudi, ali je znatno smanjen u vodama koje mi kontrolišemo. Naše društvo ima spremne i brojne projekte koje smo morali pauzirati zbog poznate epidemiološke situacije“, kaže Asanović.

Najmlađi učesnici Somovijade, Nebojša Lero, Pavle Кapor i Dimitrije Damjanac pokazali su da je nedavno održana škola ribolova donijela prave rezultate. Tu školu pohađalo je preko 100 mališana, a Asanović kaže da ih raduje činjenica da veliki broj tih malih ribolovaca svakodnevno sreću na obali Bilećkog jezera.

Somovijada, koju organizuje Sportsko-ribolovno društvo Bileća okupila je ekipe iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. (Radio Bileća)