230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorena izložba "Empirija" slikarke Tanje Pikule

Sinoć je u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju otvorena izložba "Empirija" slikarke Tanje Pikule, koja pripada ciklusu „Mladi hercegovački slikari“.

211203 pikula

Publiku je pozdravila i poželjela dobrodošlicu Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Na samom početku, Grujićeva je naglasila da naš muzej više od četiri decenije njeguje ovaj ciklus koji je možda jedan od najinteresantnijih ciklusa, jer pored legata poznatih hercegovačkih slikara kao što su Atanasije Popović, Milena Šotra, Mirko Кujačić, Milorad Ćorović, stvara se i jedna zbirka koja će u budućnosti biti zanimljiva ne samo trebinjskoj publici, već i regionalno. Višestruki značaj ovog ciklusa ogleda se i u tome što se prati rad umjetnika mlađe generacije, kao i njihov slikarski razvoj.

"Tanja Pikula ovom izložbom pokazuje svoju slikarsku zrelost, kroz ovaj ciklus slika u kojem je izrazila svoju najčistiju slikarsku emociju - ljudske figure prikazane bez jasnog lica, ali sa izraženim šakama, u jednom pokretu koji pokazuje različite emocije, čineći platna ne granicom nego prelazom ka oku posmatrača", rekla je Grujić. Na kraju svog obraćanja izrazila je nadu da će Tanjine slike ukrasiti i osvijetliti brojne galerije i muzeje u regionu.

Jelena Glogovac Savić, slikarka iz Gacka, u svom obraćanju je rekla: „Кad pred jednog stvaraoca stavite potpuno bijelo platno, taj stvaralac može sa njim da učini šta god poželi. Može čak, poput nekih velikih majstora umjetnosti, da se igra Boga, ali ako umjetnik odluči da na tom platnu izdigne čovjeka, onda kao rezultat imate izložbu Tanje Pikule... Кoliko samo nedorečenog mogu da objasne ove njene šake, date na uvid istini vaših očiju i koliko hrabrosti treba da stvaralac sebe pruži publici na raširenim dlanovima.“
U svom obraćanju, Tanja Pikula se zahvalila svima koji su došli, ali i svima koji su joj pomogli u realizaciji ove izložbe. Posebno se zahvalila publici, jer kako je rekla, bez nje, njena sreća ne bi bila potpuna.

Svojim govorom, izložbu je svečano otovorio Mišo Vemić, slikar iz Nikšića. Vemić se na početku zahvalio Tanji Pikuli na pozivu i ukazanoj časti, kao i Muzeju Hercegovine u Trebinju što podržava mlade umjetnike i pomaže im u predstavljanju njihovog stvaralaštva. U svom obraćanju, Vemić se osvrnuo na ruke, kao simbol koji se provlači kroz brojne kulture i religije. ,,Ruke Tanje Pikule simbolišu svu genezu stradanja na našim prostorima" rekao je Vemić. „Ruka nije dio tijela, ona se gotovo odvaja od svoje fizičke osnove i na taj način daju jedan novi smisao... One se nude kao simbol ljudskog postojanja... Ruke na slikama Tanje Pikule, gotovo odvojene od siluetnog tijela, kao zaseban organizam, sa nagomilanim svjetskim pamćenjem, kao da govore: „Mi smo ovog čovjeka osvjedočili u svim ljudskim vidovima“ .

Tanja Pikula je u ove slike utkala i svoje metaforičke radove, homosocijalne prirode. Sam naziv izložbe „Empirija“ kod Tanje je metaforičan, jer se radi o duhovnom iskustvu i metafizičkom tumačenju simbola ruke“, rekao je Mišo Vemić i ovom svečano otvorio izložbu.Izložba je dostupna posjetiocima do 25. decembra 2021. godine.