230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dakle, Vi ste taj Uroš Predić? - Izložba iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin

Povodom obilježavanja krsne slave Grada Trebinja i Sabornog hrama Sv. Preobraženja, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju biće upriličeno otvaranje izložbe iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ realizovane povodom 160 godina od rođenja velikog slikara.

220815 predic

Izložba je premijerno bila postavljena u Narodnom muzeju Zrenjanin od decembra 2017. do februara 2018. godine, a nakon toga je gostovala u Galeriji SANU u Beogradu, u Narodnom muzeju Кraljevo i Narodnom muzeju Кikinda. Izložbu je do sada vidjelo preko 60.000 posjetilaca.

Narodni muzej Zrenjanin je jedina ustanova u Srbiji koja čuva vrijedan Legat Uroša Predića. Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. u zrenjaninski muzej dospio je gotovo cjelokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za ovu izložbu. Pored toga, život i stvaralaštvo Uroša Predića prikazani su u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gdje je i umro 1953. godine. Takođe je istaknut Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, ali i sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom. Na izložbi su predstavljeni i dječji crteži Uroša Predića koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina. Jedna od najpoznatijih Predićevih slika „Vizija u oblacima“ zauzima posebno mjesto uz detaljnu interpretaciju sa upisanim objašnjenjima. Prikazani su i crteži po kojima je radio ikone za Njagoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena. Кonačno, jedan segment je posvećen odnosu Predića i Zrenjanina, od prvih dolazaka u taj grad još u djetinjstvu, preko velikog uzora koga je imao u bečkerečkom slikaru Кonstantinu Danilu, kontakti sa prijateljima i rođacima, do odluke grada da jednu ulicu imenuje po njemu.

Ova izložba, organizovana povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića, pokušaj je da Narodni muzej Zrenjanin još jednom ukaže ne samo na njegovu veličinu i značaj, već i na neraskidiv odnos jednog slikara i jednog grada, a kroz legat koji ovu ustanovu čini i privilegovanom i jedinstvenom kada je riječ o životu Uroša Predića.

Autor izložbe je viši kustos-istoričar umjetnosti Olivera Skoko. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kompanija Gomeks, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Trebinje i MH Elektroprivreda Republike Srpske.
Izložba će biti otvorena do 28. septembra 2022. godine.