230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Koncert klasične muzike u Muzeju Hercegovine

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, u četvrtak, 15. februara 2024. godine, sa početkom u 19.00 časova biće upriličen koncert klasične muzike, Ljubice Damčević, violina i Nikole Vidojevića, klavir.

240214 koncert

Na programu:

Vasilije Mokranjac: Stara pesma i igra
Vlastimir Peričić: Stara pesma i igra
Gražina Bacevič: Oberek Op.1
Sergej Rahmanjinov: Serenada Op. 3 br. 5 (aranžman za violinu i klavir M. Pres)
- Romansa a – mol
- Prelid Op. 23 br. 5, ge – mol
Miroslav Miletić: Ples
Isidora Žebeljan: Felisija (ljubavna pesma iz pozorišne predstave „U cara Trojana kozje uši”)
Franc fon Večšej: „Valse triste”
Pol Šonfild: Tango
- „Tin Pan Alley”
Astor Pjacola: „Cafe 1930”
- „Le grand tango”

Ljubica Damčević je niže i srednje muzičko obrazovanje stekla u muzičkoj školi „dr Vojislav Vučković” u klasi prof. Biljane Jakšić-Nikolić, a master studije violine je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marije Špengler. Završila je srednju muzičku školu „Josif Marinković” u klasi prof. Kristine Ašković na odseku za solo pevanje.
Tokom školovanja ostvarila je značajne uspehe na takmičenjima i održala veliki broj koncerata. Usavršavala se sa brojnim violinistima i pedagozima među kojima se izdvajaju Dejan Mihailović, Vesna Stanković, Minčo Minčev, Dejan Bogdanović, Gordan Nikolić, Dejvid Takeno i Stefan Milenković. Dobitnica je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima.
Po završetku studija počinje njena delatnost u pozorištu, kao kompozitorke i violinistkinje, performerke i glumice. Bila je angažovana u brojnim pozorišnim trupama: Mimart, Hleb teatar, Tri groša, Le studio, Madlenianum, a posebno se izdvaja delatnost u DAH teatru. Komponovala je muziku za predstave, filmove i serije. Ostvarila je značajne uloge u predstavama „Čikago”, „Reči od kamena”, „Za tvoje dobro”, „Zemlja/Terra”. Posebno se izdvaja uloga u opereti Astora Pjacole „Maria de Buenos Aires”. Godine 2013. postaje članica kvinteta „Tanguango”. Iste godine sa pijanistkinjom Katarinom Ranković osniva „Katarina i Ljubica duo”. Pored pedagoške delatnosti u muzičkoj školi „dr Vojislav Vučković”, aktivna je i kao orkestarski muzičar. Član je Zemunskog kamernog orkestra, a od 2018. godine postaje član „Balint Kasza Verdi Orchestra” sa sedištem u Gracu, Austrija.

Nikola Vidojević stiče niže i srednje obrazovanje u muzičkoj školi „Dr. Vojislav Vučković” u klasi prof. Svetlane Kostić. Dalje školovanje nastavlja na Belgorodskom državnom institutu umetnosti i kulture (Rusija) gde završava osnovne i master studije u klasi prof. Ljubov Semerenko. Trenutno je asistent i saradnik u nastavi na prestižnom Moskovskom Konzervatorijumu „Čajkovski” u Moskvi u klasi prof. Denisa Čefanova (odsek klavir). Učestvovao je na ogromnom broju takmičenja, koncerata, festivala, masterklasova i muzičkih radionica u Srbiji i inostranstvu. Posebno se ističu nastup na svečanom otvaranju festivala „Harmonija” u Belgorodskoj Filharmoniji 2017. godine (Rahmanjinov 2. koncert za klavir i orkestar) kao i nagrade Laureata na takmičenjima „Bartolomeo Kristofori” (Sankt-Peterburg - Rusija 2018. godine) i „Prohorovskoe Polje” (Belgorod - Rusija 2021. godine). Paralelno sa solističkim koncertima, nastupao je kao solista sa simfonijskim i kamernim orkestrima, kao i kamerni izvođač i klavirski saradnik u velikom broju sastava. Pored svih značajnijih sala u Srbiji, nastupao je i širom Evrope (Rusija, Italija, Francuska, Nemačka, Austrija, Poljska, Estonija, Slovenija i mnoge druge). Sarađivao je sa velikim brojem solista, orkestara, profesora i dirigenata. Neki od najznačajnijih su: Nikolaj Luganski, Eliso Virsaladze, Ekaterina Mečetina, Vadim Rudenko, Natalija Trulj, Mikele Rozeti, Dmitrij Filatov, Bernard Parc, Oksana Jablonskaja. Dobitnik je mnogih nagrada, priznanja i stipendija, neke od njih su: „Dositeja”, „Vidovdanska nagrada za stvaralaštvo mladih”, „Nagrada Studentima”, kao i „Russia Study”, puna stipendija za besplatne studije u Rusiji.
Dobro došli!