230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Zadužbinarski koncert u Trebinju: "U čast predaka za budućnost potomaka"

Pravoslavno sportsko udruženje “SVETI SRB i ja” i Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva, organizuju Zadužbinarski koncert pod nazivom: “U čast predaka, za budućnost potomaka” u Kulturnom centru Trebinje 29.02.2024. g. (četvrtak) od 19:00 časova.

240222 koncert

Koncert izvodi 80 umjetnika članova orkestra i hora Krfskog Konzervatorijuma talentovanih muzičara “ODION” i Muzičke škole Krfa, sa solistom meco–sopranom Stamatinom Karidi, a sve pod dirigentskom palicom maestra Kimonasa Čitirisa

Ovaj događaj je haritativnog karaktera, koji se ogleda u tome što će posjetioci kupovinom karte za Zadužbinarski koncert u isto vrijeme dati prilog za izgradnju dječijeg i omladinskog obrazovnog kampa koji je Sveta Srbija započela na Krfu.

Pronoseći ideju bratstva, rodoljublja i emocija nastalu iz životnog susreta pre više od jednog veka njihovih i naših predaka na Krfu, krajem februara i početkom marta meseca, stazama nota, projezdiće karavan harmonije glasova, muzike i kulture, od Trebinja preko Podgorice i Tivta do Bara.

"Februar mesec u Gradu Trebinju završavamo baš ovim susretom sa prijateljskim narodom Krfa, koji posle Beograda, Novog Sada, Subotice, Stare Pazove, Niša, Banja Luke, Nikšića, Herceg Novog, Požarevca i Zlatibora, nastavlja zadužbinarsku putanju u prelepoj Hercegovini, na rodnoj grudi ustanika i junaka. "SVETI SRB i ja” (PSUSS) i Krfsko udruženje grčko-srpskog prijateljstva, sa domaćinstvom i pokroviteljstvom Grada Trebilja poziva sve da dođu i u Trebinjsku pozorišnu salu Kulturnog centra, gde će se kao pupčanoj vrpci novog suretanja potomaka oživeti dela slavnih nam predaka, kroz prelep kolaž muzike i pesme ispunjene ljubavlju i čovekoljubljem".

Cijena karte 20 km

Krfski Konzervatorijum talentovanih muzičara ”ODION”

Konzervatorijum na Krfu je osnovan 23. juna 1894. godine pod nazivom „Pevačko društvo Krfa“. 13. februara 1899. preimenovan je u „Krfski konzervatorijum“. To je drugi najstariji aktivni konzervatorijum u Grčkoj posle Atinskog konzervatorijuma (1871).

Trenutno zapošljava preko 50 nastavnika i ima preko 300 studenata. Predstavlja znamenitost u istoriji grčke muzike. Tokom više od jednog veka starog prisustva, mnogi kasnije renomirani muzičari koji su se istakli u Grčkoj i inostranstvu su njegovi učenici.

To je neprofitna fondacija koja je od svog nastanka ima za cilj da omogući pristup visokokvalitetnom muzičkom obrazovanju talentovanim studentima svih društvenih slojeva.

Najveća čast za Konzervatorijum,, bila je nagrada koju je Atinska akademija dodelila Konzervatorijumu 30. decembra 1997. godine, za posebne zasluge za narod i državu Grčke.

Konzervatorijum je 2012. godine nagrađen Nagradom muzičke i pozorišne kritike kao najbolja kulturna organizacija koja deluje u regionu.

Fondacija Gina Bahauer-Nikolaou Duba je 2019. godine nagradila Konzervatorij na Krfu kao najbolju regionalnu kulturnu instituciju.

Muzička škola ”Kerkira” sa Krfa

Pruža učenicima kombinaciju predmeta iz nacionalnog nastavnog plana i programa (kao što su stari i novi grčki, istorija, matematika, nauke) kao i muzičkog programa, teorije (kao što su harmonija, diktat, vizantijska muzika) i instrumentalni (klavir, violina, gitara, flauta, udaraljke itd.). Nastavno osoblje škole, čini skoro 70 nastavnika posvećenih obrazovanju, redovno dostupnih za obuku, obnavljanje veština i inovacije.

Školu pohađa oko 250 talentovanih i muzikalnih dečaka i devojčica, koji dolaze iz svakog ugla ostrva, uzrasta od 13 do 18 godina. Učenici imaju raznoliku društvenu, kulturnu i obrazovnu pozadinu te je i otuda snažan fokus na društvenu inkluziju. Da bi integrisala učenike sa tako različitom pozadinom u sveobuhvatno, kao i muzičko obrazovanje, škola je usvojila različite prakse, kao što su mentorstvo koje uključuje učenike različitog uzrasta i porekla, fleksibilni modeli treninga, kao što je individualno podučavanje, kao i pohađanje nastave mešoviti časovi sposobnosti, česta saradnja sa roditeljima, društvenim partnerima i tako dalje.

Nastavni plan i program muzike, posebno, podržava muzički razvoj mladih ljudi tako što im pruža niz izazovnih i obogaćujućih muzičkih susreta koji vode ka sve sofisticiranijem i smislenijem odnosu sa muzikom kao kompozitori, izvođači i slušaoci. Muzika igra ključnu ulogu u ostvarivanju jednog od ključnih ciljeva Evropskih škola, a to je da mladim ljudima pruži mogućnosti za kreativne poduhvate i visok nivo obrazovanja