230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

NEKA BUDE SVJETLOST - Poetsko-filosovska veče u Muzeju Hercegovine

Biblijskim naslovom, uz pregršt pjesama o nebu, zvijezdama, potrazi i odgovorima, uz video o kosmosu, uz pratnju gitare i uz scenografiju inspirisanu Van Gogovim djelima, sinoć je u Muzeju Hercegovine održano poetsko veče povodom Međunarodnog dana kosmonautike.

240413 nekabudesvjetlost3

Organizator poetsko-filosofske večeri je Književno udruženje ,,Susret" Trebinje.

Veče je otvorio ataše Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Ilija Serov, koji je istakao da je velika posjećenost ovakvog događaja istinski pokazatelj iskrenosti i ljubavi prema ruskom narodu, njegovim dometima i kulturi. On je ukazao na značaj podviga Jurija Gagarina, za ruski/sovjetski narod, ali za čovječanstvo uopšte te je naglasio da se na Dan kosmonautike slavi znanje, radoznalost i vrline i stoga što u sali vidi veliki broj djece je jasan pokazatelj da podvizi poput podviga Jurija Gagarina inspirišu čovječanstvo i danas.
Ovo veče zamišljeno je kao lirsko-filosofski susret publike i članova Književnog udruženja "Susret" Trebinje. Veče su vodile književnice iz Trebinja, vodeći članovi Književnog udruženja „Susret“ Trebinje, Olgica Cice i Milana Babić, a u pripremi večeri su učestvovali Ivana Šaraba i Jagoda Vuković, profesorke ruskog jezika, Sandra Cumbo, nastavnik likovnog, te mnogobrojni članovi KU „Susret“ Trebinje uz podršku vrtića „Ciciban“.

240413 olgica

Olgica Cice se osvrnula na podvig Jurija Aleksejeviča Gagarina, Valentine Vladimirovne Tereškove, neobičnu sudbinu psa Lajke te podvig američkog kosmonauta Nila Amstronga.
Milana Babić je naglasila značaj čovjekovog leta u kosmos s biblijske i filosofsko-poetske tačke gledišta i to da je ova pjesnička veče zamišljena kao veče potrage za Riječju koja nas vraća izvorima, sebi, Smislu i poretku...

Na kraju večeri, zemlja je „bila premala za sve naše korake“ jer je uz pjesmu „Rat i mir“ od Viktorije, uz Stašu Janković zapjevala i publika, i svi učesnici.

Ovakve večeri pokazuju kolikim mnoštvom darova vladaju naši najmlađi sugrađani koji su poeziju ruskih, portugalskih, srpskih, američkih pjesnika izveli na četiri jezika.

240413 nekabudesvjetlost

240413 nekabudesvjetlost2

240413 nekabudesvjetlost1