230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Đaci se u autobusu voze s otvorenim kišobranima

Trebinje, 08.11.2010.  Đaci iz trebinjskih sela do područnih odjeljenja Osnovne škole "Jova Jovanović Zmaj" i dalje putuju minibusom starim 25 godina, a školski vozač Dragiša Jovanović kaže da su po kišnom vremenu u vozilu potrebni i kišobrani, jer prokišnjava.

Autobus, kojem je skoro svaki dio potrebno zamijeniti, dnevno pređe i do 200 kilmetara vozeći đake do škole u trebinjskim selima Ljubomir i Lastva, kao i u sela u Popovom polju.

"Naravo da ne opterećujemo djecu stanjem autobusa, ali i oni i njihovi roditelji vide u kakvom je stanju, pa i sami znaju da u vrijeme kišnih dana treba da ponesu kabanice, jer su kišobrani manje praktični, a bez njih se kada pada jaka kiša, vjerujte, ne može putovati ovim vozilom", kaže Jovanović.

Ni sam ne zna koliko je puta do sada popravljan autobus i koliko je puta on sam zamijenio neki dio na njemu. Jovanović smatra da je samo zahvaljujući redovnom održavanju i zalaganju, ponajviše direktora škole, da vozilo čuvaju ono do sada uspjelo da ostane u voznom stanju.

"Autobusom do škole u Lastvi ide četrdesetak đaka, u Ljubomir tridesetak, a vozimo i učenike u Popovo polje i sve pod velikim rizikom", naglašava Jovanović.

On kaže da, na svu sreću, nije bilo većih nezgoda, te da, pored stalne neizvjesnosti kada će i gdje stati, djeca još nisu kasnila na nastavu zbog prevoza, a ni njemu samom nije jasno kako je to moguće.

I roditelji su svjesni u kakav se rizik upuštaju kada djecu šalju ovakvim vozilom, ali, kako kažu, isto tako znaju da je Dragiša Jovanović iskusan, dugogodišnji vozač i glavni majstor za popravku autobusa.

"Čini mi se, da smo sakupili sav onaj novac koji smo u ovo vozilo uložili, jer osim popravki svakodnevno silikonom krpimo rupe i zbog starosti motora svaki dan mu mijenjamo ulje, siguran sam da smo za taj novac mogli kupiti polovan pristojan minibus", zaključuje Jovanović.

Milorad Stevović, direktor Osnovne škole "Jova Jovanović Zmaj", kaže da odavno traži da ovaj autobus bude izbačen iz upotrebe, jer svaki put kada vozač krene strahuju kako će toga dana proći na putu sa tolikom djecom. On navodi da su imali čvrsta obećanja od resornog ministarstva za novi autobus koji su trebalo da dobiju početkom školske godine, ali da za sada nema na pomolu rješenja ovog problema.

Iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva prosvjete i kulture RS, međutim, tvrde da u trenutku kada su određivani prioriteti za kupovinu minibusa za prevoz učenika u RS nije bilo zahtjeva od ove škole, što je jedini razlog da ovaj problem do sada nije riješen. Iz Ministarstva ističu da će pokušati iznaći novčana sredstva za kupovinu vozila. Oni kažu da je iz Razvojnog programa RS u prošloj godini izdvojeno 1.178.525 KM za 15 školskih minibusa i da će ovu praksu nastaviti i u budućnosti s ciljem obezbjeđenja najsigurnijeg prevoza za sve učenike Srpske.

"Vozi, Miško"

Iako učenici priznaju da im nije svejedno voziti se u ovakvom starom autobusu, kažu da im je ipak lakše kad situaciju okreću na šalu.

Oni stariji đaci, kojima je poznat kultni film "Ko to tamo peva", kada ulaze u autobus s vrata podviknu: "Vozi, Miško!"

Izvor: rsplaneta.com