230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Ako vam se sve smučilo...

Rado biste se spakovali i pobegli od svega, negde daleko? Pročitajte iskustva drugih koji su to već uradili.

140211-muka

Odlazak na putovanje od šest meseci ili godinu dana, podrazumeva svojevrsno prepuštanje sudbini i ostavljanje raznih odgovornosti iza sebe. Ovakva avantura može nepovoljno uticati na vaš posao, karijeru, ali oni koji su probali kažu da je ovo iskustvo vredno rizika.

Sajt Quora.com postavio je pitanje onima koji su ovo iskusili: "Šta treba da znam ukoliko želim da dam otkaz na poslu, ostavim sve iza sebe i putujem godinu dana?" Dobrovoljci su se javili, evo nekoliko njihovih saveta ako se odlučite za ovaj korak.

Rizično ali zabavno

Davanje otkaza na poslu svakako je veliki rizik. Šta će biti kada se vratite, da li ćete naći novi posao, od čega ćete živeti? Ta odluka je velika opasnost za vašu karijeru, ali i za egzistenciju. Mežutim, oni koji su rizikovali i kažu: "Mesta koja ćete viditi, ljudi sa kojima ćete se upoznati, drugačiji načini života sa kojima biste se susreli, potvrdiće da je vredelo".

Nemojte previše da planirate

Ostavljanje prostora u vašem planu i programu putovanja za neočekivana "skretanja sa puta", pruža mnogo više zabave i mogućnosti da se vidi viši stvari, mišljenje je svetskih putnika. "Deo zabave je da se svaki dan probudite i kažete: 'Šta mi se danas radi?'", rekao je Šahaf Abila, koji je napustio posao u softverskom programiranju u Sijetlu i putovao godinu dana sa svojom ženom po Africi, Aziji i pacifičkim ostrvima.

Procenite svoj budžet

Iako vam nisu potrebna neograničena sredstva za putovanje poput ovog, bitno je znati koliko možete sebi da priuštite i u odnosu na to planirati dužinu putovanja. Ako imati ikakvu predstavu o mestima na koje će vas put odvesti, pregledajte onlajn cene avionskih i drugih karata, kao i cene smeštaja, kako biste mogli da rasporedite finansije. Takođe, nemojte potrošiti sve na putovanje, novac vam treba i kada se vratite kući.

Pametno se spakujte

Spakujte se kao da idete na dvonedeljno putovanje. Možda ćete ručno prati veš, čarape... ali ćete se upoznati sa nekim novim kulturama i narodima, doživeti neverovatna iskustva bez bolova u leđima od prtljaga za šest meseci.

A kada se sve završi...

Dok su se neki vratili na svoja stara radna mesta, drugi su započeli nove poslove nakon putešestvija. Traženje posla može da traje mesecima, ali je savet avanturista da već pred kraj puta mislite o tome šta ćete dalje.

"Možda će većina poslodovaca ispitivati vašu odluku o pauzi koji ste napravili u svojoj karijeri, ali oni koji negativno reaguju, verovatno i nisu pravi poslodavci za vaš slobodan duh", rekli su Quora ispitanici. Budite uporni i hrabro sledite svoje želje. (Mondo)