230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Prokletstvo Benfike i dalje traje: Sevilja nakon penala osvojila Ligu Evrope!

Španski tim savladao Benfiku nakon penal serije (4:2) i produžio niz Portugalaca na 52 godine od neosvajanja evropskog trofeja * Posle 120 minuta nije bilo golova* Kletva Mađara Gutmana i dalje traje

140515-sevilla

Prokletstvo Mađara Bele Gutmana i dalje traje! Nadala se Benfika da bi kletva bivšeg trenera mogla da se sruši u ovoj majskoj noći na stadionu "Juventus Arena", ali su doživeli poraz u finalu Lige Evrope, osmom uzastopnom, pošto je Sevilja bila snalažljivija nakon penala i rezultatom 4:2 (0:0 posle 120 minuta) stigla do trećeg pehara u ovom takmičenju.

Junak trijumfa je golman Beto koji je odbranio šuteve Kardoza i Rodriga u drugoj i trećoj penal seriji, dok su njegovi saigrači su fantastično pogađali sa bele tačke. Baka, Mbia, Koke i Gameiro su bili neumoljivi, dok su za Benfiku pogodili samo Lima i Luizao.

Prokleo je Mađar te davne 1962. godine Orlove da 100 godina neće osvojiti evropski trofej zbog toga što mu nisu povećali platu i prokletstvo se nastavilo iako je Benfika imala više prilika tokom 120 minuta, ali lopta jednostavno nije htela u gol. Portugalci su na taj način izgubili i drugo uzastopno finale LE pošto su prošle godine poraženi od Čelsija golom Branislava Ivanovića u zaustavnom vremenu.

Foto: Tanjug/APFoto: Tanjug/AP
Sevilja, koja je odigrala najviše mečeva u LE, svoj pohod je počela iz Podgorice u kvalifikacijama, a zavšila je na maestralan načinu u Torinu. Iako su kroz iglene uši stigli do finala, u završnom meču su bili ravnopravan rival i posle 2006 i 2007. godine prigrlili još jedan trofej.

Podsetimo, Andalužani su već jednom igrali penale kada su izbacili gradskog rivala Betis, a u polufinalu su Valensiji dali gol u 94. minutu i tako uopšte i stigli do Torina gde je Benfika izbacila Juventus.

Lišeni pomoći suspendovanih Lazara Markovića i Pereza, kao i povređenog Fejse, Orlovi su silovito krenuli ka golu Beta, ali su u 25. minutu ostali i bez povređenog Miralema Sulejmanija, dok je Filip Đuričić bio na klupi.

Foto: AP/TanjugFoto: AP/Tanjug
U momentu kada je najagilniji fudbaler Benfike izašao sa terena Sevilja je preuzela inicijativu i igrala je sve do 44. minutu kada su usledili furiozni napadi nominalno gostujuće ekipe. Ipak, pre toga Španci su imali šansu u 41. minutu. Čak su i tražili penal. Sudija Feliks Brih je odmahnuo rukom kao i u narednom napadu s druge strane, ali mnogi su mišljenja da je Benfika tada oštećena za najstrožu kaznu jer je kontakta bilo.

Gde su stali u prvom Portugalci su krenuli i u drugom poluvremenu. Tri sjajne prilike u jednom napadu u 48. minutu, ali i tri odlične intervencije golmana Sevilje. Kako je vreme odmicalo Benfika je sve češće pretila golu Beta. Pretila, ali i tražila penale s obzirom na to da je Lima dva puta bio na zemlji posle intervencija španskih odbrambenih igrača.

Foto: Tanjug/APFoto: Tanjug/AP
Najbolju priliku za gol u drugom poluvremenu imao je Garaj u 84. minutu, ali je šutirao preko gola. Slično je postupio u i nadoknadi vremena kada je atraktivno pokušao da savlada Beta. Međutim, golova nije bilo i meč je otišao u produžetke, prve posle 2010. godine kada je Atletiko slavio protiv Filama rezultatom 2:1.

- Učinili smo sve što smo mogli da osvojimo trofej. Još je teže kada znaš da si dao svoj maksimum – rekao je Garaj posle meča

U dodatnih 30 minuta, osim šanse Bake u 101. minutu, ništa značajnije se nije dešavalo i pobednik se rešavao nakon penal ruleta, a kuglica je stala na belo i donela treći trofej Sevilji.

Foto: Tanjug/APFoto: Tanjug/AP
Sevilja – Benfika 0:0 penali: 4:2

Sevilja: Beto, Facio, Kariso, Moreno, Pareha, Koke, Mbia, Rakitić, Vitolo (Figuraeš), Baka, Rejes (Marin, Gameiro).
Benfika: Oblak, Luizao, Pereira, Sikera (Kardozo), Garaj, Amorim, Sulejmani (Almeida), Gaitan (Kavaleiro), Gomez, Lima, Rodrigo.

PENALI – Benfika: Sevilja

Lima – 1:0
Baka – 1:1

Kardozo – promašuje (brani Beto)
Mbia – 1:2

Rodrigo – promašuje (brani Beto)
Koke – 1:3

Luizao – 2:3
Gameiro – 2:4

(Telegraf.rs)