230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

U Mostaru proglašeno stanje elementarne nepogode

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona proglasila je danas stanje elementarne nepogode na području ovog kantona.

120905-mostar

"Ova odluka donesena je na prijedlog kantonalnog Štaba civilne zaštite i znači da se mogu angažovati svi potrebni resursi, a nakon okončanja nepogode moguće je sa komisijama izaći na teren i pokrenuti proces eventualne nadoknade štete", rekao je portparol kantonalne Vlade Pero Pavlović.
Nakon nekoliko sedmica očajničke borbe s nezapamćenim požarima u Hercegovini danas su s terena stigle prve dobre vijesti, koje možda najavljuju i preokret u "ratu" s vatrenom stihijom.
Uz pomoć dva helikoptera, od kojih je jedan ustupila Turska, i snaga na terenu koje su pristigle i iz drugih kantona, stanje u opštini Konjic znatno je bolje nego prethodnih dana, a požar na području Boračkog jezera konačno je stavljen pod kontrolu.
Osim Konjica, stanje se djelimično stabilizovalo i u Јablanici, pa se protivpožarna linija iznad sela Glogošnica, Šanica, Ravna Bijela i Dragan Selo stalno nadzire i drži pod kontrolom.
Zbog jakog požara koji se širi u predjelu Cetinje u jablaničkoj opštini zatraženo je što skorije reagovanje vazdušnih snaga.
U Mostaru su i dalje aktivna dva velika požara koji se zbog nepristupačnog i miniranog terena ne mogu gasiti, a riječ je o vatrenim stihijama na lokaciji Ruište-Potporim-Humi-Prijevorac te Zijemlje-Vilino polje-Pločno pa sve do padina Veleža.
U južnoj Hercegovini stanje se stabilizuje, iako još uvijek postoji opasnost od aktiviranja požarišta na dijelu opština Čapljina i Čitluk. (Srna)