230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Svjetski dan oralnog zdravlja PREVENCIJA I EDUKACIJA DJECE VEOMA BITNA

Preventivne stomatološke aktivnosti kod djece važne su za zaštitu oralnog zdravlja, jer je stanje zuba veoma povezano sa ukupnim zdravstvenim stanjem organizma, istakao je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović.

120912-oral

(foto: ilustracija)

"Zbog toga je veoma bitna edukacija i rad sa djecom predškolskog i školskog uzrasta", rekao je Srni Latinović koji je prisustvovao predavanju i vježbi o pravilnim tehnikama održavanja higijene usta i zuba u Osnovnoj školi "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbas, povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja.

On je istakao da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske veliku pažnju posvećuje promociji zdravlja i prevenciji bolesti, a posebno djece predškolskog i školskog uzrasta, te da podržava ovakve aktivnosti.

Direktor Zavoda za stomatologiju Banjaluka Ranka Knežević rekla je Srni da svi epidemiološki indeksi, koji se koriste pri ocjenjivanju zdravlja usta i zuba, ukazuju na to da je u Republici Srpskoj epidemiološka situacija veoma loša.

"U Srpskoj ti epidemiološki indeksi imaju vrijednost oko 4,2, u Srbiji i Hrvatskoj u rasponu od 3,5 do 3,9, dok je u zemljama EU vrijednost epidemioloških indeksa između 0,5 i 1,5 odsto što ukazuje na veoma lošu epidemiološku situaciju kod nas. Definitivno moramo više pažnje posvetiti preventivnim mjerama i higijenskom vaspitanju djece", naglasila je Kneževićeva.

Ona je navela da su karijes i paradeontopatija najrasprostranjenija oboljenja usta i zuba i da se javljaju kao posljedica nedovoljnog i neadekvatnog održavanja oralne higijene.

"Zadatak stomatooškog zdravstvenog vaspitanja jeste da motiviše, kako pojedinca, tako i društvo u cjelini, da povede više računa o higijeni usta i zuba i da ukaže na faktore rizika koji mogu dovesti do pojave oboljenja", rekla je Kneževićeva.

Zavod za stomatologiju je u saradnji sa resornim ministarstvom fokusirao svoje aktivnosti na djecu školskog uzrasta , jer je, kako kaže Knežević, o populaciji koja tek usvaja određene higijenske navike i određene obrasce ponašanja.

Zavod za stomatologiju Banjaluka je učenicima od prvog do šestog razreda Osnovne škole "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu obezbijedio poklon-pakete koji sadrže osnovni set za održavanje oralne higijene, a održano je i edukativno predavanje o pravilnim tehnikama pranja zuba.

Kneževićeva je rekla da će danas u Zavodu za stomatologiju biti vršeni preventivni pregledi usta i zuba, kao i savjetovanje građana o adekvatnim načinima prevencije oboljenja vezanih za oralno zdravlje.

Direktor OŠ "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu Rajka Čajić rekla je da je u predavanju i vježbi o pravilnim tehnikama održavanja higijene usta i zuba učestvovalo 98-oro djece. Ona očekuje da će ova aktivnost podstaći djecu da vode više računa o svom oralnom zdravlju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od tri milijarde ljudi ne pere zube dva puta dnevno, a u slabije razvijenim zemljama čak 90 odsto oboljenja usta i zuba ostaje neliječeno. (Srna)