230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Kada Fejsbuk može da vam blokira nalog?

Ukoliko niste sigurni šta je sve kažnjivo na najvećoj društvenoj mreži, ovaj "kratak" spisak vam može pomoći.

120920-fb

 

Nemojte se šaliti, pročitajte pravila Fejsbuka

Cukerberg je uveo stroga pravila - od golotinje do promena imena, ova društvena mreža ima pravila koja morate da poštujete kad objavljujete informacije o sebi, a s obzirom na broj od 955 miliona korisnika, nije ni čudo da su prilično ozbiljni u sprovođenju pravila, javlja Huffington Post.

U nekim slučajevima u pitanju su pravila koja su primarno stvorena kako bi zaštitila korisnike i njihovu privatnost, ali ponekad su njihove zabrane pomalo smešne.

Da vas ne bi blokirali ne smete:

Da dojite
Ova "kontroverzna" zabrana već je nekoliko puta uzbudila javnost, a spada u regulativne odredbe prema kojima na Facebook-u ne smete objavljivati obnažene fotografije.

Mnoge majke bune se protiv ove zabrane, a Ema Kvasnica jedna je od zagovornica ukidanja ovog pravila i njen profil je bio blokiran već pet puta. Ona je čak održala protest ispred sedišta kompanije za vreme Nedelje dojenja u SAD-u.

Pretvarati se da ste Mark Cukerberg
Na Facebook- može biti samo jedan, a ako imate nesreću kao advokat iz Indijane da ste imenjaci sa osnivačem kompanije onda ste nagrabusili. Prema izveštaju PC Magazin-a 2011. godine Mark S.

Cukerberg izbačen je sa Facebook-a zbog "krađe identiteta". Ali, ovaj čovek pre isključenja je imao i druge probleme - zbog imena gotovo identičnog osnivaču stranice dnevno je primao preko 500 zahteva za prijateljstvo. Nakon što je priča dospela na nekoliko naslovnih stranica, kompanija se izvinila i vratila drugom Marku profil.

Imati isto ime kao slavne osobe
Selenu Gomez nedavno je blokirao Facebook. Ali, u pitanju nije bila mlada pevačica i glumica, već devojka iz Nju Meksika koja se jednog dana pokušala ulogovati na Facebook i otkrila da joj je profil blokiran, jer je zaključeno da imitira slavnu imenjakinju.

Zvati se svojim slavnim pseudonimom
Slavnom Salmanu Ruždiju na neko vreme je blokiran profil jer je Facebook smatrao da se mora predstaviti pravim imenom. Piščevo je prvo ime, naime, Ahmed, a svet ga zna prema srednjem imenu Salman. Nakon "incidenta" pisac je na Twitteru napisao: "Dragi #Facebook, to što me terate da promenim svoje FB iz Salman u Ahmed Ruždi jednako je tome da ste J. Edgara naterali da postane Džon Huver." Ubrzo nakon toga vraćen mu je profil.

Koordinirati hakerske napade
Operacija "Payback" zloglasnih Anonymous-a pokrenuta je kako bi se srušila stranica Vize nakon što su oni odbili donaciju WikiLeaks-u. Jedan je haker okupio ljude na Facebook-u i Twitter-u kako bi isplanirao napad, nakon čega su mu blokirani nalozi na obe mreže.

Praviti se da imate više od 13 godina
2011. godine iz Facebook-a su obavestili da dnevno prosečno gase čak 20.000 "maloletničkih" profila. Firma ima vrlo stroga pravila kada su u pitanju deca i korišćenje Facebook-a i samo je starijima od 13 godina dozvoljeno da se služe ovom društvenom mrežom.

Objavljivati čudne slike svoje dece
Loren Ferari je zabranjen pristup Facebook-u nakon što je objavila fotografiju petogodišnje ćerke koja se pravi da doji svoju mlađu sestru. I dok ona nije smatrala da je fotografija na bilo koji način sporna i Facebook i policija mislili su suprotno. Policija iz Sijetla optužila ju je da je "loša majka", a to je pokrenulo čitav niz rasprava o tome šta se sme, a što ne sme objavljivati na Facebook-u.

"Spemovati" svoje "prijatelje"
Prema javljanju PC World-a Adam Gerbez kažnjen je novčanom kaznom od čak 873 milona dolara nakon što je poslao više od četiri miliona "spemovanih" poruka o povećanju penisa, pornografiji i marihuani. Iz tog je razloga izbačen s Facebook-a i 2010. godine bio prisiljen da proglasi lični bankrot.

Kod korišćenja ove društvene mreže, dakle, nema mesta za greške i previde. Zato pazite šta radite, jer veliko Facebook oko vas gleda! (Vesti-online)