230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Kad te malo gricne...

Sigurno vam se makar jednom dogodilo da nakon seksa, ili samo petinga, najčešće na vratu primetite nešto što liči na modricu? To su mali znaci velike strasti.

120925-gric

Guliver/Getty Images
Takozvani "ljubavni ugriz" je zapravo hematom, crvena mrlja na koži koja može biti različitog oblika i veličine. Najčešće se pojavljuje na vratu, a nastaje zbog pucanja kapilara usled grubljeg poljupca. Nije opasno, ali je neprijatno tako "obeležen" šetati okolo.

Za nastanak hematoma dovoljno je samo nekoliko sekundi strastvenog ljubljenja u vrat, na primer, a njegova paleta boja ide od crvene, ljubičaste do plave.

Te mrlje će se sa kože povući najkraće za 24 sata, a najduže za sedam dana. Čudesnog leka nema, kao ni kreme, ali možete da probate sa, na primer, hepatrombin gelom.

Takođe, pokušajte da ubzate proces "ozdravljenja" hladnim oblogama: stavite kockicu leda u pamučnu maramicu i držite na hematomu. Ako nemate led, pokušajte sa kašikom koju ste držali u frižideru.

I hladno-topli tretman možda pomogne: naizmenično stavljajte hladnu i toplu oblogu (kockicu leda i kesicu čaja od kamilice, na primer).

Ali, ne preterujte sa tretiranjem da ne biste pogoršali problem. Najbolje je, ipak, pusitit da se mrlja povuče sama od sebe.

Vremenom će postajati sve bleđa, dok potpuno ne nestane.

Zimi je lako - nosite rolku, šal ili maramu, a leti... pa, vodite računa.

(MONDO)