230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Strukovni sindikat: U Hercegovini loše stanje u zdravstvu

Članovi Glavnog odbora SSDMRS posjetili su bolnice u Trebinju i Nevesinju, gdje su s članovima Sindikata i direktorima ovih ustanova razgovarali o aktuelnim problemima u zdravstvu.

130121-bolnica

"Iako se bolnica u Trebinju ne nalazi na spisku onih koji su u finansijskim problemima, doktori te ustanove su izrazili svoje nezadovoljstvo položajem doktora RS.

Istaknuto je da su niz loših odluka Ministarstva zdravlja i netransparentno i loše poslovanje (prevelikog i preskupog) Fonda zdravstvenog osiguranja glavni krivci što se zdravstvo Republike Srpske nalazi u ovako teškoj situaciji. Materijalni status doktora je iz dana u dan sve nepovoljniji, a njihove plate ponižavajuće. Realan iznos plata je znatno niži od onog koji se prikazuje, jer su u taj iznos uračunati i regres i topli obrok. Umjesto da doktori, kao u svim normalnim zemljama, budu u vrhu društvene skale, oni su, ne samo materijalno, nego i odnosom resornog ministra i društva uopšte, stavljeni na margine svih dešavanja u zdravstvu", rečeno je u saopštenju ovog sindikata.

"Ponovo je izraženo nezadovoljstvo radom Komore doktora medicine Republike Srpske i odlučnost članova SSDM RS da se nastavi beskompromisna borba za ostvarenje svih zacrtanih ciljeva Sindikata.

U razgovoru s kolegama u bolnici u Nevesinju, istaknuto je da je strateški značaj ove bolnice isuviše veliki da bi se dozvolilo njeno zatvaranje. Ovim činom stanovništvo Nevesinja i okolnih mjesta bilo bi dovedeno u nezavidan položaj, što bi kao posljedicu imalo iseljavanje stanovništva sa ovog područja.

Svi prisutni su naglasili da je najnoviji potez Vlade Republike Srpske (smjenjivanje direktora nekih zdravstvenih ustanova) samo kozmetički potez i da pokazuje nevoljnost Vlade da identifikuje prave krivce i prave uzroke krajnje teške situacije u zdravstvu RS, čije su glavne žrtve i pacijenti i doktori. Dovršavanje započete izgradnje nove zgrade bolnice (donatorstvo) znatno bi poboljšalo uslove liječenja pacijenata i rada doktora ove bolnice", rečeno je u saopštenju.

Ogroman problem - Nedostatak doktora

"I u Trebinju i u Nevesinju je naglašen još jedan ogroman problem u zdravstvu Republike Srpske, a to je nedostatak ljekara. Već neko vrijeme Republika Srpska se nalazi na posljednjem mjestu u Evropi po broju ljekara na 100 000 stanovnika, a taj broj će uskoro, ulaskom Hrvatske u EU, biti još manji, jer će postojeći kadar iskoristiti priliku za odlazak na rad u tu zemlju, s obzirom na to da neće postojati jezička barijera i problem priznavanja diploma stečenih u SFRJ. Oni, koji bi morali biti alarmirani i postojećim stanjem i vjerovatnim slijedom događaja (Vlada RS), i dalje se prave da problem ne postoji i ne preduzimaju ništa da se posljedice bar malo ublaže", rečeno je u saopštenju ovog sindikata.