230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Direktori škola koje ne rade biće smijenjeni

Oni koji izađu iz okvira zakona mora da odgovaraju, tako da će direktori koji od danas ne organizuju minimum uslova rada u školama biti razriješeni, rekao je danas predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić poslije sjednice Vlade RS.

130121-dzombic

Džombić je rekao da se to neće odnositi na neorganizovanje nastave u ponedjeljak, jer je Sindikat stvorio konfuziju kod roditelja koji nisu poslali đake u školu, zbog čega jedan dio obrazovnih ustanova nije radio.

Škole
- Ako se nastava ne organizuje sutra (utorak), napravićemo analizu i do četvrtka donijeti odluku koji će direktori biti razriješeni - rekao je Džombić.

Sve one koji su juče prekršili zakon Džombić je pozvao da od danas uđu u okvire zakona, da poštuju Zakon o štrajku i minimalne uslove rada, da poštuju prava djece koja su Ustavom zagarantovana i poručio da generalni štrajk nije uspio.

Dodao je da će Vlada nastaviti razgovore sa Sindikatom, ali samo sa onima koji se vrate u zakonske okvire.

- Jasno smo iskazali namjeru da u određenom vremenu vratimo plate. Žao mi je što predstavnici Sindikata nisu imali povjerenje - rekao je Džombić.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da su radnici u upravi, pravosuđu, obrazovanju i policiji slobodnom voljom iskoristili priliku da se štrajkom bore protiv smanjenja plata.

- Nama štrajk nije cilj. Štrajk je samo sredstvo da dođemo do cilja - rekla je Mišićeva na konferenciji za novinare.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS saopštilo je da je nastava u drugom polugodištu počela u 219 od 281 škole u RS, dok je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Stevan Milić rekao da je u 108 osnovnih i 37 srednjih škola, te na 28 visokoškolskih ustanova i dvije institucije kulture u RS u potpunosti obustavljena nastava zbog smanjenja plata od deset odsto.

- Nastava se ne izvodi u 62 škole ili 22 odsto na području Srpske. Od 187 osnovnih škola nastava je počela u 143 škole, dok u 44 škole nije. Od 79 srednjih, 59 škola radi, a u 18 škola nastava nije počela - saopštilo je Ministarstvo i dodalo da je nastava počela u svih 15 muzičkih i specijalnih ustanova u RS i na oba javna univerziteta.

I na oba univerziteta u Srpskoj je potvrđeno da se nastava odvija po planu.

Milić je rekao još i to da su na prosvjetne radnike prethodnih dana vršeni pritisci, te da će štrajk biti nastavljen do ispunjenja zahtjeva Sindikata o povećanju cijene rada.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da je danas, prema podacima do 15 časova, od 281 obrazovne ustanove u RS nastava nije izvođena u 62, ili 22 odsto.

- Od 187 osnovnih škola nastava je počela u 143 škole, dok u 44 škole nije, a iz polovine ovih škola djeca su vraćena ili nisu došla u školu. Od 79 srednjih, 59 škola radi, a u 18 škola nastava nije počela - rekao je Kasipović i potvrdio navode Ministrastva da svih 15 muzičkih i specijalnih ustanova, kao i oba javna univerziteta rade.

I na univerzitetima je potvrđeno da se nastava odvija po planu.

Kasipović je istakao da su u nekim školama sindikalne vođe otežavali kolegama da uđu u učionice i iz školskih dvorišta vraćali djecu.

- To je nedopustivo i posljedica je poziva gospodina Milića da roditelji ne šalju djecu u školu, koji je beskrupulozan i kojom se ometaju osnovna prava djece. Ne smije se vršiti pritisak na radnike koji žele da štrajkuju, ali ni na one koji žele da rade - istakao je Kasipović i dodao da ima informacije da su i članovi savjeta učenika škola kontaktirani u nedjelju u kasnim večernjim časovima da se sastaju sa sindikatom, što nije dobra poruka.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović rekao je da pojedine škole na području ove regije rade, a pojedine ne.

Mišljenović, koji je i direktor banjalučke Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski", rekao je da su učenici ove škole vraćeni kućama, ali da će nastava početi danas.

Škole na području Prijedora danas nisu radile, osim Srednje poljoprivredne škole.

Iako je Regionalni sindikat obrazovanja u Trebinju donio jednoglasnu odluku o potpunom obustavljanju rada, deset od 16 škola u Trebinju danas je radilo.

Na području bijeljinske regije sve srednje škole, osim Poljoprivredno-medicinske, održavale su redovnu nastavu.

Na području sarajevsko-romanijske regije u osnovnim i srednjim školama počela je nastava. Osnovna škola "Sveti Sava" jedina je na području Istočnog Sarajeva gdje danas nije počelo drugo polugodište.

Od 11 osnovnih škola u jugozapadnom dijelu Srpske nastava u drugom polugodištu počela je u deset škola i svim srednjim, a čas traje 45 minuta. Učionice su bez đaka samo u OŠ "Rade Marijanac" u Strojicama kod Šipova.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo rekao je da su od 6.779 zaposlenih u Ministarstvu, u štrajku 53, ili 0,79 odsto.

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Duško Jandrić slab odziv radnika MUP-a obrazložio je pritiscima koji su vršeni na zaposlene. Čađo je demantovao da je bilo pritisaka.

Javna uprava i pravosuđe
Ministar pravde RS Gorana Zlatković izjavila je da je u pravosudnim institucijama u štrajku 376 administrativnih radnika. Ona je rekla da je od 824 radnika u kazneno-popravnim ustanovama u štrajku samo sedam radnika.

Komentarišući navode Sindikata da je u štrajku 70 odsto radnika u pravosuđu, Zlatkovićeva je rekla da su podaci kojima ona raspolaže dobijeni u toku dana iz pravosudnih institucija od sudija i glavnih tužilaca.

Ona je dodala da u Pravobranilaštvu RS nema štrajka, te da je od ukupno 2.339 zaposlenih u Ministarstvu i institucijama koje odgovaraju Ministarstvu u štrajku 396 radnika.

- Svi poštuju rješenje o minimalnom procesu rada - kazala je Zlatkovićeva.

Predsjednik Sindikata pravosuđa RS Siniša Petrović rekao je da je ovo prvi put da su administrativni radnici u pravosuđu odlučili da stupe u štrajk.

- Ako ne bude promjena, nastavljamo sa štrajkom, ali će biti sproveden minimum procesa rada - rekao je on.

Predsjednik Sindikata uprave RS Tomislav Vrhovac tvrdi da je od 90 upravnih organizacija u Srpskoj, od kojih neke i nisu obuhvaćene smanjenjem plata, jedino Fond PIO stupio u štrajk uz poštovanje zakonskih odredbi.

- Svi ostali radnici u upravnim organizacijama podržali su zahtjeve Sindikata - rekao je Vrhovac.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić, međutim, kaže da su svi zaposleni u organima uprave u RS danas normalno radili.

Fond PIO RS saopštio je da su svi zaposleni u toj instituciji radili.

Iz Vlade su poručili da se Milić ponašao nezakonito pozivajući roditelje da ne šalju djecu u školu, što je nedopustivo, te da Sindikat treba da kazni Milića zbog toga.

- U okviru postojećeg Zakona o štrajku i ostalih podzakonskih akata tražiće se njegova odgovornost i kažnjavanje, odnosno sankcionisanje - rekla je Zlatkovićeva.

Ombudsman i privrednici
Ombudsman za djecu RS saopštio je danas da je poziv djeci da doprinesu ostvarivanju prava odraslih, koji je uputio Sindikat prosvjete, potpuno suprotan interesima djece i za posljedicu ima ugrožavanje ne samo prava djeteta na obrazovanje, već i brojnih drugih prava djeteta.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da se društvo mora okrenuti stvaranju uslova za podizanje privredne aktivnosti kako bi se obezbijedilo što više sredstava u budžetu i što prije izašlo iz problema smanjenja plata onima koji platu primaju iz budžeta.

Glas Srpske