230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Film Krugovi premijerno prikazan u Trebinju

Večeras je u pozorišnoj sali Doma kulture trebinjskoj publici premijerno prikazan film Krugovi režisera Srdana Golubovića.

130316-krugovi06

Golubović je snimio film inspirisan herojskim činom Srđana Aleksića, koji je poginuo braneći sugrađanina Bošnjaka u Trebinju 1993. godine. Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, njemačkom Haleu i Trebinju, prateći likove koji su, kao svjedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donesu odluke koje će im promijeniti živote. Prva priča "Krugova" prati Markovog oca koji gradi crkvu i kod koga jednog dana dolazi da traži posao jedan od sinova vojnika koji su ubili Marka. U drugoj priči se pojavljuje najbolji prijatelj glavnog junaka, a treća priča govori o Bošnjaku, civilu koga je Marko spasao.

Svjetsku premijeru "Krugovi" su imali na američkom festivalu "Sandens", gdje su dobili specijalnu nagradu žirija. Na Međunarodnom festivalu u Berlinu film, koji je snimljen u produkciji beogradskog "Baš Čelika", nagrađen je priznanjem selekcije "Forum 2013".

Sa posebnim emocijama film je prihvaćen na srpskoj premijeri u okviru Festa, u prepunoj dvorani Centra "Sava" u Beogradu, gdje je publika sa suzama pozdravila ekipu "Krugova". 

Glavne uloge u filmu igraju: Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković i Vuk Kostić.

Novi Sad, Podgorica, Pančevo, Foča, Sarajevo, Trebinje, Bjeljina i Tuzla, samo su neki od gradova iz Srbije i BiH čiji trgovi i ulice nose ime Srđana Aleksića kome je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH. Njegov otac Rade kaže da je ponosan na herojstvo svog sina i da se jednako raduje svakoj njegovoj novoj ulici i svakoj lijepoj riječi o njemu.

Nakon filmske premijere u Trebinju sve prisutne je sa riječima zahvalnosti pozdravio režiser Srdan Golubović, nakon čega su se publici poklonili i glumci Nebojša Glogovac i Vuk Kostić, kao i direktor filma Milan Stojanović. 

Vuk Kostić koji je u filmu tumačio lik Srđana Aleksića kaže da je bio poseban doživljaj glumiti takvog čovjeka, ističući da mu je drago što je dio priče o junačkom podvigu jednog mladića.

Srđanov otac Rade Aleksić rekao je da je treći put gledao film i da je na njega ostavio jak utisak, ali da mu je svaki put sve bliži srcu, te da je ponovnim gledanjem svaka scena upečatljivija.

"Najvažnije u svemu je da je čovjek spašen. Apsolutno sam zadovoljan načinom na koji je film urađen, a Golubović je uspio u svojoj namjeri da sačuva čovjeka iz vrtloga u kome smo tada bili. Ja mu se najiskrenije zahvaljujem", rekao je Aleksić.

Film Krugovi će se tek početkom ljeta početi prikazivati u trebinjskom kinu.