230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Koncert muškog hora "Hilandarska pjevnica" u Dubrovniku

Koncert duhovnih napjeva muškoga hora "Hilandarska pjevnica" iz Beograda održan je sinoć u pravoslavnoj crkvi Svetog Blagovještenja u Dubrovniku.

130321-pojanje1

Uvodničar je bio o. Goran Spaić, dubrovački paroh i arhijerejski zamjenik Episkopa Zahumsko-hercegovačkog i primorskog. Upoznao je okupljene vjernike ukratko s djelovanjem zbora "Hilandarska pjevnica".

Zbor je, pod vođstvom Aleksandra Jovanovića, izveo velik broj duhovnih napjeva, kako onih iz ranog hrišćanstva, tako i onih savremenijih. Uz mnogobrojne vjernike koncertu su prisustvovali i Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

130321-pojanje
Muški hor "Hilandarska pjevnica" je nastao u manastiru Hilandaru (blagoslovom igumana Metodija arhimandrita) i sastavljen je od dugogodišnjih i iskusnih pojaca crkvene muzike, uglavnom studenata PBF-a u Beogradu. Od 2008. godine do danas zbor učestvuje na svim većim bdijenjima u manastiru Hilandar, a nerijetko i po ostalim porodicama Svete gore Atonske. Takođe, zbor bilježi i brojna učešća na svenoćnim bdijenjima, liturgijama i manjim nastupima u Srbiji. Od 2009. do 2012. godine zbor je imao pjevnicu u hramu/paraklisu sv. Luke Simferopoljskog, na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu. Od 2012. prelazi u hram Sv. kneza Lazara na Zvezdari, Beograd, gdje je i sada.

130321-pojanje2
Zbor izvodi sve žanrove crkvene muzike (predanjsku/vizantijsku, tradicionalno rusku polifoničnu, kao i gregorijansku).
Zbor broji osmoricu članova, a dirigent/protopslat je Aleksandar Jovanović. Solisti zbora su: Miloš Nikolić i Lazar Nešić. (DV)