230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Saopštenje iz Eparhije ZHiP - PREPORUKA

Odlučujući o tome šta treba da čini, kako nešto treba da čini i kako da se projavljuje, Crkva se u svakom vremenu pita je li njeno djelanje u skladu sa voljom Božijom, u skladu sa voljom njenog osnivača Gospoda našeg Isusa Hrista.

121104-crkva mostar1 Analiziramo li život naše eparhije u predhodne dvije decenije primijetićemo velike građevinske poduhvate kao i velike djelatnosti na obnovi žive Crkve putem obnove vjeronauke, organizacije intenzivnijeg bogoslužbenog života, narodne kuhinje, obdaništa, fondacije za pomoć mnogodetnim majkama, fondacije za razvoj sporta i kulture i svih sličnih djelatnosti. Potreba za izgradnjom novih, obnovom i ukrašavanjem starih hramova diktirana je potrebama žive Crkve i našim uvjerenjem da su sva ova djela ugodna Bogu i da su na slavu Imena Njegova. Ovaj graditeljako – obnoviteljski rad u našoj eparhiji još uveliko traje, no da bi on i dalje odisao zdravom duhovnošću donosimo ovu preporuku.

Ovom preporukom dajemo na znanje da u eparhiji Zahumsko – hercegovačkoj i primorskoj Mostar – Trebinje do daljnjeg ne preporučujemo izgradnju novih hramova izuzev u naseljima u kojima je evidentan značajan porast broja stanovnika.

Na ovaj način želimo da preporučimo svima, koji su imali ili će imati namjeru da prilažu novac u svrhu izgradnje hramova koja nije u skladu sa ovom našom preporukom, da planirana sredstva daju za uređenje ili izgradnju vrtića, škola, zdravstvenih ustanova, humanitarnih organizacija i u svaku svrhu koja pomaže stvaranje boljih životnih uslova za sve ljude koji žive na području naše eparhije. Naša eparhija je osnivač fondacije „Sveti Vukašin" koja pomaže porodice sa troje i više djece. Poklanjanje novca fondaciji smatramo isto važnim koliko i pomaganje izgradnje hramova, jer čemu hramovi, ako ne bude djece.
Na kraju recimo i to da je izgradnja i obnova glavnih bogoslužbenih objekata u skoro svim našim gradovima još uvijek u toku i da je naša želja da ovaj posao što skorije bude završen i krunisan obnovom Sabornog hrama Silaska Svetoga Duha na apostole u Mostaru i hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, tako da svako ko ima namjeru da novac prilaže isključivo za izgradnju hramova, naša je preporuka da to čini za izgradnju najvećih hramova u kojima će u budućnosti biti najaktivniji liturgijski život Crkve.
Naravno, da kada neko izgradnji hramova pristupa na zadužbinarski način (zadužbinarstvo podrazumijeva da inicijatori samostalno obezbijede sredstva za ukupnu izgradnju), bilo gdje da se gradi, takav poduhvat, u svrhu očuvanja drevnog običaja zadužbinarstva u našem narodu, u svakom slučaju podržavamo.

(Eparhija ZHiP)