230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Blagovještenjsko slavlje u Dubrovniku

I ove godine, po 223. put od službenog osnivanja Srpske pravoslavne crkvene opštine i parohije, proslavljena je zajednička slava svih pravoslavnih Dubrovčana, a 136. put u veleljepnom hramu Blagovještenja u Gradu.

130408-blagovijesti4

Svetu arhijerejsku liturgiju je služio naš episkop preosvešteni Grigorije uz sasluženje više sveštenika. Episkopu su sasluživali prota-stavrofor dr Vladan Perišić iz Beograda, protojerej Milić Dragović iz Užica, jeromonah Dimitrije iz man. Tvrdoša, prota-stavrofor Stevan Kovačević iz Trebinja, o. Nebojša Kolović iz Bileće, mjesni parosi protojereji-stavrofori Goran Spaić i Slavko Zorica i episkopovi ćakoni Vladimir Vukanović i Pavle Ratković. Vrlo skladno je pjevao hor Sv. Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog iz Trebinja pod sigurnom rukom Gospođe Stojanke Gudelj.
Episkop je nadahnutom besjedom poučio vjerni narod koji je ispunio naš veliki hram. U besjedi je istakao značaj ovog veličanstvenog događaja i praznika koji je osnov našega spasenja.
Uprava crkvene opštine je za sve prisutne priredila posluženje.

Crkveni Hor Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški iz Trebinja uljepšao je Svetu Liturgiju.

 

Srpska pravoslavna crkva juče je obeležila Blagovesti, praznik sjećanja na susret djevice Marije i arhangela Gavrila, koji joj je, prema jevanđeljima, saopštio da će roditi spasitelja ljudskog roda.

Blagovijesti, koji spadaju u Bogorodičine praznike, praznuju se od prvih dana hrišćanske propovjedi, jer se smatra da je ovom viješću arhangela Gavrila obistinjeno proročanstvo strarozavetnog proroka Danila i da je viješću anđela blagovjesnika počela hrišćanska istorija spasenja.

Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji projavio da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti Gospodnji Preteča (Jovan Krstitelj), isti Gospodnji arhanđeo Gavrilo javio se djevici Mariji u Nazaretu.

Prema Jevanđelju, arhangel Gavrilo se javio djevici Mariji obasjan arhangelskom svjetlošću, "u trenutku kada je ona držala otvorenu knjigu proroka Isajije i razmišljala o njegovom velikom proročanstvu", i saopštio joj da će roditi sina Božjeg.

Sa ovom blagovješću arhangela, "silaskom svetog duha na prečistu djevu", počinje obnova čovječanstva, a riječima arhangela Gavrila "Raduj se, Blagodatna, Gospod je s tobom", otvara se istorija Novog Zavjeta i počinje preobražaj čovječanstva.

U pravoslavnim hramovima scena Blagovesti sa djevicom Marijom sa bijelim krinom i Jevanđeljem u ruci slika se na carskim dverima koja su ulaz u oltarski prostor i simbolično put u Carstvo nebesko.

Praznik Blagovijesti i bezgrešnog začeća djevice Marije, koja je u 15. godini povjerena na staranje pravednom Josifu, koji je tada imao 84 godine, slavi se uvijek 7. aprila, tačno devet mjeseci prije Božića.

Blagovijesti, kao i Božić i Vaskrs, spadaju u radosne događaje i radosne hrišćanske praznike.

Dan poslije praznika Blagovesti, Crkva slavi svetog arhangela Gavrila, koji je, prema zapisima Četvorojevanđelja, zadužen za radosne vijesti.

U crkvenoj ikonografiji, blagovjesnik Gavrilo se predstavlja ne samo u sceni Blagovijesti, već i pred praznim grobom Hristovim kako objavljuje njegovo vaskrsenje, ukazujući tako na novu vjeru i smisao života po Jevanđelju.