230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Prebilovci: Počela obnova hrama

U Prebilovcima je definisana trasa gradilišta i zaštitne ograde, a otpočelo je i dopremanje građevinske opreme za obnovu tamošnjeg hrama Vaskrsenja Hristovog, saopšteno je iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

130113-hram

U saopštenju se navodi da je prethodno investitor obnove hrama u Prebilovcima, Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska – Srpska pravoslavna crkvena opština Čapljina, uvela u prostor gradilišta izvođača radova – preduzeće "Gemaks BH" Mostar.

NJegovo preosveštenstvo episkop-zahumsko hercegovački i primorski Grigorije nedavno je za Srnu izjavio da će ova godina početi obnovom hrama u Prebilovcima gdje je izvršen "dupli genocid nad srpskim narodom i minirane kosti onih koji su stradali prošlog rata".

Na nedavnom skupu u Beogradu posvećenom obnovi Hrama Vaskrsenja u Prebilovcima, kod Čapljine, učesnici su ocijenili da angažovanje NJegovog preosveštenstva vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se hram u Prebilovcima obnovi predstavlja veliko ohrabrenje i podstrek.

Paroh čapljinski, jerej Danilo Boro, potvrdio je Srni da se očekuje skoro potpisivanje ugovora i da su počeli prvi radovi na uređenju prostora i ograđivanju zemljišta.

Prema njegovim riječima, rok za izgradnju je 365 radnih dana a prikupljena su izvjesna sredstva koja su dovoljna tek za pripremne radove. Sveštenik Danilo Boro je izrazio nadu da će mnogi odazvati pomoći obnove ove pravoslavne svetinje.

Tokom ljeta 1941. godine ustaše su u brojnim kraškim jamama, rijekama i drugim stratištima poubijale više od 4.000 Srba iz Donje Hercegovine. Samo iz Prebilovaca, od 1.000 stanovnika, ubijeno je njih 826, a do kraja rata broj poginulih povećan je na 850. Od toga, njih 600 su žene i djeca, najviše postradali u Šurmanačkoj jami kod Međugorja, u koju su živi gurnuti 6. avgusta 1941. godine.

NJihove kosti, izvađene iz jama 1990. i 1991. godine, uništile su hrvatske snage u junu 1992. godine, zajedno sa Spomen-hramom u Prebilovcima.

SRNA