230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U međunarodnoj akciji "Šetač" uhapšeno 48 lica i zaplijenjena droga u vrijednosti preko 1.400.000 KM

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS UKP-a Jedinica za borbu protiv organizovano kriminala i korupcije i CJB Trebijie uz asistenciju službenika državne agencije za istrage i zaštitu BiH ( SIPA ) pod nadzorom i koordinacijom Tužilaštva BiH dana 12.04.2013. godine realizovalo je operativnu akciju "ŠETAČ" koja je međunarodnog karaktera.

130413-setac1

Operativna akcija je sprovedena istovremeno na postoru Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Crne Gore i Hrvatske, rečeno je danas u Trebinju na konferenciji za novinare.

Podršku u provođenju aktivnosti pružio je Regionalni centar za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi (SELEC), Kancelarija GIZ-a (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit ) i SIPA-e projekta u Sarajevu.

Policija razbila narko lanac

Istraga u ovom predmetu započela je u novembru mjesecu 2012. godine.
Prilikom istrage ostvarena je intenzivna saradnja sa policijama Srbije, Crne Gore i Hrvatske na u cilju razmjne informacija. Tokom realizacije operativne akcije na teritoriji 4 zemlje, koje su učestvovale u istrazi, ukupno je lišeno slobode 48 lica i izvršeni su pretresi na 58 lokacija. 
Na teritoriji BiH zaplijenjen o je 26,7 kiloranma opojne droge skank, 20 kilograma eksploziva i veća količina vatrenog oružja, municije i eksplozivnihvsredstava, lišeno slobode 19 lica od čega na području Republike Srpske 13, dva lica iz Trebinja i 9 lica iz Bileće, a na području Federacije BiH 6 lica. Pretresi su izvršeni na 21 lokacija od čega 16 na području Republike Srpske i 5 na području Federacije BiH.

Na području Crne Gore zaplijenjeno je 312 kilograma opojne droge marihuana skank, lišeno slobode 15 lica i izuvršeni pretresi na 17 lokacija.
Na području Republike Hrvatske zaplijenjeno je 17,4 kilograma opojne droge marihuana skank i 523 grama heroina, lišeno je slobode 12 lica, izvršeni pretresi na 20 lokacija.
Na području Republike Srbije zaplijenjeno je 20 kilograma opojne droge skank, lišeno slobode 3 lica i izvršeni pretresi na 3 lokacije. Sva uhapšena lica na ovim područjima su od ranije poznata policiji.

Ova međunarodna kriminalna grupa je organizovana radi neovlašćenog prometa opojne droge skank i heroina sa područja Albanije preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku kao i u zemlje zapadne Evrope, gdje su članovi grupe imali jasno određene zadatke u okviru djelovanja na navedenom području.
Ukupna vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom narko tržištu procjenjuje se na iznos od 1.400.000,00 KM, dok bi u uličnoj preprodaji dostigla znatno veću vrijednost, dok bi šteta upotrebom navedenog eksploziva bila neprocjenjive vrijednosti.

Na ovoj konferenciji je zaključeno da je ovo prijmer jedne uspješne međunarodne policijske saradnje država u regiji i naznačeno da će se i u budućnosti istrajno i odlučno raditi na borbama protiv organizovanog kriminaliteta i neovlaštene trgovine narkoticima.

Današnjoj konferenciji su pored načelnika CJB Trebinja Dragana Nosovića prisustvovali i Slaven Rosić iz Regionalnog centra za sprovođenje zakona o jugoistočnoj Evropi (SELEC), oficir za vezu ambasade Hrvatske u Bosni i Hercegovni Toni Skrinjar,  portparol Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Kristina Jozić, zamjenik glavnog tužioca BiH Dijana Kajmaković i Oleg Čavka tužilac Tužilaštva BiH.