230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Učenici Gimnazije "Jovan Dučić" nastupaju na HAPS-u u Herceg Novom

Festival HAPS traje od 15. do 30. aprila i okuplja renomirana pozorišta iz regiona. U ovogodišnjem programu nastupaju: Grad teatar Budva, Crnogorsko narodno pozorište, Hercegnovsko pozorište, Teatar Rugantino iz Zagreba, Favi teatar iz Beograda, ustanova kulture „Vuk Karadžić" iz Beograda.

130415-rose

Trebinjski gimnazijalci u off programu izvode predstavu „Sedam i sedam", rađenu po motivima filma M. Momčilovića „Sedam i po". Ekipu sačinjava više od 50 učenika, koji glume, plešu, pjevaju i sviraju. Pozorišnu adaptaciju uradila je Veselinka Kulaš, profesor u Gimnaziji „Jovan Dučić".
V. Kulaš (o predstavi): Sedam kratkih činova predstavlja na komičan način sedam smrtnih grijehova u savremenoj svakodnevici jednog grada. Svi njihovi nosioci (urbani mangupi, marginalci, sitni prestupnici...), uhvaćeni u klopku svojih sitnih slabosti i strasti, poslije šoka i neuspjeha nalaze se u istoj bolnici, na ivici sa koje se možda može početi i neki čistiji vid postojanja.
Protivtežu grijehu čini koncept vrline (ili težnje ka njoj), izražen kao sedam kratkih „ međučinova", od kojih neki korespondiraju sa formom molitve.
Da li "molitve" izviru iz nespoznatog, duboko skrivenog dijela samih "grešnika"? Ili su neostvarena i neostvariva mogućnost? Hoće li izlazak iz bolnice biti izlazak iz varke kojoj su se predali? Od čega zavisi čovjekovo mjesto na skali između krajnjih tačaka – ponora i visine? Predstava, naravno, ne nudi recept o transformaciji grešnika u anđela. Ona samo pokreće pitanja.