230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Svjetski Dan Slobode medija

Povodom 3. maja - Svjetskog Dana Slobode Medija, Omladinska novinska asocijacija u BiH i Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, organizuju Javnu kampanju "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu". Kampanja će biti organizirana na ulicama 25 gradova u cijeloj BiH.

130503-sloboda

Povodom ovog dana, Lokalni tim Trebinje, ONAuBiH-a, u saradnji sa Vijećem za štampu u BiH, organizuje dijeljenje promo materijala i sprovođenje ankete u našem gradu. Kroz anketu će se realizovati istraživanje koliko su građani upoznati sa svojim pravima i koliko su zadovoljni izvještavanjem samih medija.

Cilj ove kampanje je upoznati javnost o (ne)slobodi izražavanja i odgovornosti novinara, pravu građana na istinitu i pravovremenu informaciju i pravu građana da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija. Građanima će biti podijeljeni Kodeks za štampu i online medije, Žalbena procedura Vijeća za štampu u BiH, i magazin Karike, kojeg realizuju mladi novinari iz ONAuBiH.

Sve su veći pritisci na slobodno medijsko izvještavanje, veliki broj novinara radi za mala primanja ili bez ugovora, sve su češći fizički napadi na novinare, a na žalost, i ubistva novinara. U posljenjih deset godina, ubijeno je preko 1.000 novinara širom svijeta. Građani treba da budu svjesni da je svaki pritisak na novinare i gušenje slobode informisanja atak na demokratski razvoj društva i razvoj građanskih prava i sloboda. Jedno od osnovnih prava građana je pravo na istinitu i pravovremenu informaciju. I demokratsko je pravo građana da se žale kada prepoznaju neistinito medijsko izvještavanje.