230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Okončana manifestacija "Dani Svetog Vasilija Ostroškog"

Duhovno-kulturna manifestacija Dani Svetog Vasilija Ostroškog, zaštitnika grada pod Trebjesom, završena je u nedjelju svečanom litijom koja se održava 17 godina zaredom na dan kada se ostroški čudotvorac upokojio, a potom zbog svojih isceliteljskih moći proglašen za sveca.

130513-nk

Rijeka ljudi, prkoseći kiši, preplavila je oko 18 sati ulice za vrijeme svečane litije, koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa šestoricom episkopa. Kolona vjernika, pristiglih iz raznih krajeva, ne samo Crne Gore, krenula je ispred Sabornog hrama čija slava je Sveti Vasilije Ostroški. Nakon prolaska glavnim ulicama duž kojih je veliki broj građana odao počast svetitelju, litija se zadržala na gradskom trgu, gdje su episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i zahumsko-hercegovački Grigorije uputili poruku brojnim vjernicima.

- Prije 17 godina počela je najveličanstvenija litija u istoriji Nikšića kada je grad bio blagosloven prolaskom moštiju Svetog Vasilija Ostroškog, čiji blagoslov je i danas sa nama. Nadamo se da će među nama procvjetati mir, ljubav i sloga i svaki napredak i vrlina. Da ćemo primiti nauk Svetog Vasilija Ostroškoga da ljubimo jedni druge, da stradavamo sa svojom stradalnom braćom i da se molimo i za prijatelje i neprijatelje – poručio je Joanikije. Episkop Grigorije, pozdravljajući sveti sabor, kazao je da je i Sveti Vasilije kao i svaki čovjek na zemlji imao ljudske rane sagrešenja i da je postao za nas sveti sluga Božji.

- Dopustio nam je da stavljamo ruke u rane njegove i preko njega u rane Hristove i da se iscjeljujemo i spasavamo njegovim svetim moćima – rekao je Grigorije.

Sveti Vasilije Ostroški Jovanović rođen je 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini. Zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenije presvete Bogorodice. U Manastir Ostrog došao je nakon razaranja manastira Tvrdoš, gdje je živio i radio kao arhijerej. Sveti Vasilije umro je 12. maja 1671. godine, a njegove mošti čuvaju se u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru. (Pobjeda.me)