230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju obilježen Svjetski dan astme

Danas je na Trgu slobode u Trebinju raznim aktivnostima obilježen Svjetski dan astme koji se ove godine održava pod motom "Vi možete kontrolisati svoju astmu".

130515-astma3

Povodom Svjetskog dana astme početkom maja mjeseca u gradovima širom BiH se održavaju javne spirometrije (mjerenje plućne funkcije).

Javna spirometija je jedna od aktivnosti koje svake godine organizuje Globalna inicijativa za astmu - Global Initiative for Asthma (GINA).

130515-astma1

Astma je jedna od najčešćih hroničnih bolesti u svijetu od koje boluje više od 300 miliona ljudi. Karakteristike su joj hronični problemi sa disanjem i simpotomi poput nedostatka daha, hroptanja, stezanja u grudima i kašljanje. Prevelancija  (broj oboljelih) od astme se povećava, te se predviđa da će do 2025. biti još 100 miliona oboljelih od astme u svijetu. Međunarodna istraživanja pokazuju da preko 50% pacijenata sa astmom ima bespotrebno učestale simptome i smanjen kvalitet života zbog loše kontrole astme, te preko 90% pacijenata sa astmom još uvijek smatra da su simptomi uobičajeni normalan dio života.

130515-astma4

Cilj obilježavanja Svjetskog dana astme ove godine je, između ostalog, podstaći državne institucije, zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike u u napređenju kontrole astme i smanjenju broja hospitalizacija zbog astme za 50% do 2015. godine.

Pacijesti sa astmom i dalje precijenjuju stepen kontrole astme, te se 40% loše kontrlisanih pacijenata sa astmom smatra potpuno ili dobro kontrolisanima, uprkos simptomima koje osjećaju. To znači da pacijenti ne prijavljuju simptome astme tokom posjete ljekaru i nepotrebno podnose simptome astme.

Liječenje astme danas je usmjereno ka postizanju kontrole astme što omogućava normalan kvalitet života, te aktivan u ispunjen život pacijenta sa astmom. Cilj liječenja astme prema GINA smjernicama jeste postići i održati kontrolu astme, što se može postići kod većine pacijenata pravilnim pristupom i izborom liječenja. 

130515-astma5