230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održan redovan press CJB Trebinje

Danas je u Centru javne bezbjednosti Trebinje održana redovna konferencija za novinare Centra javne bezbjednosti Trebinje.

130717-PRES2 Na konferenciji o radu Centra, u prvih šest mjeseci 2013.godine, govorili su zamjenik načelnika Centra Milivoje Vuković, načelnik Sektora policije Bojan Dabić i načelnik Sektora kriminalističke policije Zoran Miljanović.
„Stanje bezbjednosti na području Centra javne bezbjednosti Trebinje je, na osnovu svih parametara po kojima se cijeni stanje bezbjednosti određenog područja, dobro" rekao je zamjenik načelnika Centra.
Vuković je naglasio da je dobro stanje bezbjednosti rezultat stalnih aktivnosti policijskih službenika i izuzetno dobre saradnje policije i građana. „Tokom prvih šest meseci nije bilo težih krivičnih djela kao što je ubistva, ili teži oblici razbojništava, smanjen je broj teških krađa za oko 20%, krađa vozila nije bilo".
„Činjenice koje potkrepljuju ocjenu stanja bezbjednosti dobrim su sljedeće ukupno je prijavljeno 195 krivičnih djela što je manje za oko 15% u odnosu na isti period 2012.godine. Od ukupno 195 krivičnih djela 166 krivičnih djela je iz oblasti ošpšteg kriminaliteta. Ukupna rasvjetljenost ovih krivičnih djela je 93,98%, a rasvijetljenost po nn izvršiocu je 86,84%. Iz oblasti javnog reda i mira nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, odnosno narušavanja javnog reda i mira od strane pet ili više lica, iz oblasti saobraćaja smanjen je broj saobraćjnih nezgoda za 11,4% i za prvih šest mjeseci nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima" istakao je je zamjenik načenika Centra.

130717-PRESs1
„Stanje javnog reda i mira je na zadovoljavajućem novou" rekao je načelnik Sektora policije.
„Posmatrajući uzrok, mjesto i vrijeme vršenja prekršaja, najčešći uzrok je alkohol, mjesto izvršenja prekrašaja najčešće su ugostiteljski objekti, a vrijeme narušavanja javnog reda i mira najčešće u vremenu od 22,00 do 02,00 časova" istakao je Dabić.
Bezbjednost saobraćaja je takođe na zadovoljavajućem novou. Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima. Broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali vozači pod dejstvom alkohola je smanjen za 12,5% u odnosu na isti period prošle godine. Broj vozača učesnika u saobraćajnim nezgodama bez vozačkog ispita smanjen je za oko 20%.
Načelnik Sektora kriminalistčke polcije Zoran Miljanović istakao je aktivnosti policijskih službenika po akciji „Šetač", „Bregava" i „Mreža".
U akciji „Šetač" procesuirana su 22 lica, koji su osumnjičeni za krivično djelo Organizovani kriminal iz člana 250.stav 2 i 3. KZ BiH a u vezi sa krivičnim djelom Neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ BiH.
Prilikom provođenja akcije „Bregava" koja je usmjerena na lica koja se bave nedozvoljenom trgovinom cigaretama, procesuirano je sedam lica (od kojih dva su lica u vezi zloupotrbom droga) koji su osumnjičeni za krivično djelo Nedozvoljena trgovina iz člana 281. stav 4, u vezi sa stavom 1 i 23 KZ RS
Iz oblasti zloupotrebe opojnih sredstava ukupno je dokumentovano 10 kd i protiv 42 lica podneseno 9 izvještaja nadležnim tužilaštvima. Tužilaštvu BiH podnesen je izvještaj protiv 22 lica za počinjena kd Organizovani kriminal u vezi sa kd Neovlašteni promet opojnim drogama-akcija „ Šetač". OT-u u Trebinju podneseno je 8 izvještaja protiv 21 lica (20 lica po akciji Mreža") za počinjenih osam kd Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga članu 224. KZ RS.
Iz oblasti privrednog kriminaliteta kako je rekao načelnik Miljanović dokumentovano je 11 krivičnih djela i protiv 21 lica podneseno 10 izvještaja. (tri kd Nedozvoljena trgovina, jedno kd Nesavjesno privredno poslovanje, dva kd Pronevjera, tri kd Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, jedno kd Zloupotreba ovlašćenja u privredi i jedno kd Nesavjestan rad u službi).
Ukupna direktna materijalna šteta izvršenjem ovih krivičnih djela je oko 3.000.000,00 KM.
Iz oblasti KD Ratni zločin Tužilaštvu BiH dostavljene su tri Dopune izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv osam lica, o počinjenim krivičnim djelima Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika" rekao je Miljanović.