230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sjećanje na Brata Pavlovića

Trodnevna kulturno-zabavna manifestacija "Dani prijateljstva 2013" koji drugu godinu za redom organizuje Udruženje Trebinjaca Sarajevo u saradnji sa Gradom Trebinjem završena je protekle noći omažom poznatom trebinjskom pjesniku Vlastimiru Bratu Pavloviću.

130718-omaz3

U ovoj veoma ugodnoj pjesničkoj večeri posvećenu ovom uglednom Trebinjcu govorili su Ljubiša Anđelić poznati trebinjski novinar, publicista i sportista, kao i Mustafa Cico Arnautović Pavlovićev kolega i veliki prijatelj. Odabrane pjesnikove stihove čitali su Ratomir Mijanović i Vlatka Musić, novinari Glasa Trebinja.

130718-omaz1

130718-omaz4

Trebinjski, mostarski, sarajevski i beogradski đak

Vlastimir Brato Pavlović rođen je 1928. u Trebinju. Školovao se u svom rodnom gradu, Mostaru, Sarajevu i Beogradu. Jedan je iz prve generacije bosanskohercegovačkih novinara i književnika nakon 2. svjetskog rata.

U Sarajevu je radio kao novinar i član redakcije u Glasu pionira, Omladinskoj riječi, Radio Sarajevu i Večernjim novinama. Početkom pedesetih godina odlazi u Beograd gdje prvo studira na Visokoj novinarsko-diplomatskoj školi, a potom prelazi na Odsjek za književnost i jezik tamošnjeg Filozofskog fakulteta.

"Umro je rano, u 47. godini života, od srčanog udara u bolnici nadomak Sarajeva, gdje je otišao da potraži lijeka svojoj bolesti - neprospavanim noćima u Ruskom caru", piše u njegovoj biografiji. Sahranjen je u Trebinju. Iz braka sa Verom Pavlović ima sina Mihajla i blizance Vladimiru i Predraga. Andrea Pavlović, pak, njegova unuka, u knjizi Ptice lete kroz mramor potpisana je kao - likovni urednik.
Objavljene su Bratove zbirke pjesama: Sjećanja, Ravnica neba, Virovi, Devojčica postupaka i Panika ogledala, zbirke pjesama za djecu: Srebrni vodopad i Zvon-zvonke pjesme, te proza za djecu: Skok sa kule i Prvi lov, njegove pjesme uvrštene su i u Antologiju poslijeratne bosanskoherce-govačke lirike Ivana Kordića 1976., kao i u Vrt divljih ruža - poslijeratno bosansko-hercegovačko pjesništvo Josipa Ostija 1989. godine.

130718-omaz2