230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dom penzionera za ugled

Dom penzionera u Trebinju, po mnogim ocjenama, najuređenija je ustanova te namjene u Republici Srpskoj.

130718-dom1

Na jesen planiraju modernizaciju Doma, izgradnju solarne elektrane koja će podmirivati njihove potrebe i proširenje za još trideset mesta, a na podužoj listi čekanja za smeštaj ima i ljudi iz inostranstva.

Osamdesetšestogodišnji Obrad Šutonja veliki deo radnog veka proveo je kao ekonomista u šećerani u Kovačici, a završio ga je u Rovinju. Pre nekoliko godina napustio je Hrvatsku i Jadransko more da bi se sa svojim kućnim ljubimcem skrasio u prekrasnoj sobi trebinjskog Doma penzionera.

Pogled na Trebišnjicu sa prostrane terase, kaže Šutonja, podmlađuje: "Smeštaj, medicinska nega i društvene aktivnosti u domu su na visokom nivou".

Rista Zerdo ima 84 godine i u Domu je od njegovog osnivanja, 2005. godine. Žali što ranije nije imala ovakve uslove za život. Gleda televiziju, lista album i čeka sestru i sestrića koji je redovno posećuju.

O Obradu, Risti i ostalim korisnicima brine četrdeset troje zaposlenih u Domu.

Direktorka Dara Cvijetić objašnjava da ima mesta za 120 stanara, trenutno ih je u Domu 118, i ustanova je stalno popunjena. Stanari imaju stan, hranu i redovnu zdravstvenu negu, koju im pružaju dvoje lekara specijalista, medicinske sestre i negovateljice.

Izgledu domskog restorana, ali i kvalitetu obroka, pozavideli bi brojni hoteli sa zvezdicama kraj svog imena, a zahvaljujući zaposlenima i korisnicima Dom penzionera već godinama dobija nagrade za uređenje okoline u gradu Trebinju.

Miloš Grahovac, socijalni radnik, ističe da se zaposleni trude da obogate društveni život korisnicima kulturno-zabavnim i radno-okupacionim aktivnostima.

"Organizujemo proslave rođendana, Nove godine, verskih praznika i često pravimo izlete", navodi Grahovac. "Radimo i na jačanju međusobne solidarnosti korisnika organizovanjem pomoći pokretnih onima koji su manje pokretni i nepokretni."

Na jesen planiraju modernizaciju Doma penzionera, proširenje za još trideset mesta i viši nivo zdravstvenih usluga. Planiraju i izgradnju solarne elektrane koja će podmirivati potrebe Doma za energijom, tako da će dom će postati primer energetske efikasnosti u ovom delu Evrope. (RTS)