230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Prvi Ljudski Alter Visual Youth program u Trebinju

Udruženje građanja Pravo Ljudski u saradnji Forumom mladih Trebinje i Odredom izviđača Trebinje, u srijedu, 18. jula 2013. godine započeli su program razmjene mladih iz četiri bosanskohercegovačka grada: Trebinja, Jajca, Bijeljine i Zenice.

130721-bazen1

Na otvorenom, tačnije na bazenu Bregovi (otvoreni šank) u Trebinju, otvorena je izložba dokumentarnih fotografija „Samo solidarnost", kojom je otvoren prošlogodišni Zumiraj prava/Zoom Rights program za mlade u okviru 7. Pravo Ljudski Film Festivala.

Pored izložbe fotografija, a u sklopu programa za mlade, publika je imala priliku pogledati četiri kratka filma: „Through the time of memory", „In Desert and Wilderness", „Lole".

Filmovi su nastali u okviru škole dokumentarnog filma „Ko je vidio video?", potom je na programu film „Prava društvena mreža" koji su režirali Iris Thompson, Ludovica Fales i Srđan Keča. Poslednji film je dobitnik specijalnog priznanja žirija 7. Pravo Ljudski Film Festivala.

Cilj ovog programa je sprovesti razmjenu između šesnaest mladih osoba, starosne dobi od 17 do 24 godine, koji potiču iz različitih bh. gradova i pripadaju različitim etničkim i vjerskim zajednicama. Trebinje je posljednji grad u kojem se održava ovaj vid programa razmjene mladih, a učesnici Pravo Ljudski Alter Youth programa su putem sticanja novih iskustava boravka u gradovima BiH, te učešćem na praktičnim i uzbudljivim radionicama i predavanjima iz domena video aktivizma, ohrabreni aktivno učestvovati u različitim dijalozima vezanim za izazove sa kojima se ova populacija svakodnevno susreće.

130721-bazen01

 

Na programu u Trebinju učestvovali su učesnici i učesnice iz Trebinja i Jajca. Uz pomoć lokalnih partnera i prijatelja ovog projekta, učesnici i učesnice će na radionicama biti upoznati sa konceptom građanskog aktivizma i ljudskih prava. Pored toga, mladi će biti u prilici upoznati se sa različitim segmentima video aktivizma u cilju sticanja potrebnog znanja i vještina za društvenu angažovanost u zajednicama u kojima žive.

130721-bazen02