230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorena izložba "Spasioci"

Predstavnici Centra za Post-konfliktna istraživanja iz Sarajeva su danas u Trebinju u okviru projekta "Obični heroji" zajedno sa Radom Aleksićem iz našeg grada otvorili izložbu fotografija pod nazivom "Spasioci".

130727-spasioci

Izložba nastoji ispričati priče 'običnih' građana, koji su, birajući da spase 'onog drugog', postali heroji u vrijeme kada je njihova zemlja proživljavala katastrofe.

"Svaka od fotografisanih osoba je prevazišla etničke, vjerske, političke i društvene granice da bi postala "spasitelj" u kontekstu sukoba na ovim prostorima" istakla je za Lokoportal Velma Šarić direktorica i osnivačica Post konflikt centra za istraživanje.

130727-spasioci1

Ona dodaje da je u okviru istog projekta organizovano omladinsko takmičenje/natjecanje koje nosi ime "Srđan Aleksić", jer je kako kaže, Srđan Aleksić zaista primjer moralne hrabrosti o kojoj ovaj projekat i govori.

Cilj ovog takmičenja je da pruži mladim ljudima priliku da otkriju, prikupe i dijele priče o izgradnji mira, moralnoj hrabrosti i međuetničkoj saradnji iz svojih zajednica, te na taj način inspirišu mlade ljude da preuzmu aktivnu ulogu u promociji pozitivnih primjera u BiH, koji svojim postupcima mijenjaju živote drugih.  

Više informacija o takmičenju pogledaajte OVDE.

130727-spasioci2

Izložba je otvorena do ponedeljka 29. jula, a prije Trebinja prikazana je u Brčkom, Bijeljini, Srebrenici, Bratuncu, Mostaru i Širokom Brijegu.

 

Projekat se implementira u saradnji sa Omladinskim centrom Trebinja.