230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održana "Somovijada" na Bilećkom jezeru (foto)

U organizaciji restorana i splava "APOLON" juče je na vodama Bilećkog jezera održano takmičenje u lovu soma varalicom i bućkom, pod nazivom „SOMOVIJADA 2013".

130804-somovijada10

 

Takmičari su bili iz Bileće, Trebinja, Herceg Novog i Beograda. Takmičenje je počelo ujutro u 7 časova kada je oko 40 takmičara raspoređenih u 15 čamaca, isplovilo ispred splava „APOLON" u Čepelici.

Kolikog će ko soma uloviti i ko će da bude pobjednik saznali smo u 14 časova kada su čamci sa takmičarima pristigli, odnosno kada je takmičenje završeno.

Žiri je tada počeo da saopštava broj ulovljenih i težinu ulova. Prvo mjesto, pripalo je posadi iz Trebinja koju su činili Ilija Đajić, Goran Lazić, Slobodan Pravica i Vanja Tešanović, a njihov ulov iznosio je 10,76 kg. Njima je pripao pobjednički pehar i diploma, te štap i mašina za lov soma dar STR "Kormoran" iz Trebinja. Drugo mjesto pripalo je posadi iz Bileće koju su činili Vuk i Rajko Milenić koji su ulovili četiri soma težine 7,07 kg. Njima je pripao pehar, diploma te štap i mašina za lov soma dar Hasa Zubčevića Trebinjca iz Melburna. Treće mjesto pripalo je posadi iz Bileće koju su činili Ranko Bokić i Boško Tabaković koji su ulovili dva soma težine 5,91 kg. Njima je pripao pehar, diploma, te štap i mašina za lov soma dar STR "Ivana" - Janko Zhao.
Diploma i ribarski pribor pripao je i najmlađim učesnicima ovogodišnje „Somovijade" , Vasiliju i Dimitriju Kovaču kao i Andrei Šotri i Ireni Lero. Najstariji učesnik somovijade Ljubo Benderać nagrađen je i peharom i diplomom kao i štapom za lov soma, a nagrade za najmlađe i najstarije učesnike obezbijeili su STR ,"Sirena" Trebinje i Restoran i splav "Apolon" iz Bileće. Žiri je nagradio i fer plej posadu koju su činili Slobo Spaić, Radivoje Orbović i Miko Topalović iz Trebinja.

Uporedo sa takmičenjem u lovu soma održano je i takmičenje u spremanju riblje čorbe, a prvo mjesto osvojili su Jelena i Dušanka Uljarević iz Beograda.

Sponzori ovogodišnje somovijade bili su: SO Bileća, Restoran i splav "Apolon" Bileća, "Aleksić komerc" Bileća, kafe bar "Atina" Bileća, Ribnjaci "Gudelj" i "Buđen" iz Trebinja, Samostalne trgovinske radnje: "Kormoran", "Sirena" i "Ivana" iz Trebinja, štamparija "Gabići" iz Bileće, Pekara "Denda Marko" iz Bileće, Kulaš Dragan iz Bileće i Zupčević Haso Trebinjac iz Melburna.
Organizator se pokazao kao odličan domaćin i izražava neskriveno zadovoljstvo kako brojem učesnika tako i atmosferom koja je vladala na somovijadi. Ova manifestacija iz godine u godinu poprima sve veći publicitet i značaj.