230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Promocija knjige "Kulturno pamćenje tršćanskih Srba"

Nakon promocija u Gacku i Mostaru knjiga „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“ autora dr Mila Mihajlović biće promovisana u subotu, 21. aprila 2018. godine sa početkom od 20.00 časova i u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje.

180420 plakat


Knjiga „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“ je jedinstvena naučna studija koja kroz teorijski i empirijski pregled naslova definiše dva pojma: kulturno pamćenje i nacionalnu kulturu u dijaspori, formira jasnu, opštu sliku o kulturološkim specifičnostima Srba u Trstu, te formira platformu za formulisanje preciznih misija, ciljeva i zadataka državnih organa i institucija u smislu očuvanja srpskog kulturnog nasleđa u inostranstvu. Krajnji društveni cilj knjige je da na osnovu rezultata analize dvoipovekovne srpske tradicije tršćanskih Srba, ponudi predlog novog, jedinstvenog i sofisticiranog konceptualnog modela upravljanja nacionalnim kulturnim nasleđem van granica Srbije.

Pokrovitelj knjige je NJ.K.V. prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević.

Uvodnu reč napisao je, osim pokrovitelja, guverner pokrajine Furlanija – Julijska Venecija i potpredsednik Demokratske stranke Italije, g.đa Debora Serakjani i predsednik SPCO u Trstu, g. Zlatimir Selaković.

Recenzenti knjige su prof. dr Milivoje Pavlović, prof.dr Zoran Mirković, prof. dr Dragan Nikodijević i prof. dr Momčilo Pavlović.

Objavljivanje ove knjige omogućila je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.