230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Mladi trebinjski glumci šire granice prijateljstva

Dvodnevni Festival frankofonog pozorišta u BiH na kojem se predstavilo osam pozorišnih sastava iz Trebinja, Sarajeva, Mostara, Podgorice i Herceg Novog, održan je u Pozorištu lutaka u Mostaru.

180523 glumci

Na ovogodišnjem festivalu nastupali su učenici srednjih i osnovnih škola, te jedna trupa s Filozofskog fakulteta iz Sarajeva.

Iz Trebinja su učestvovali učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i Gimnazije „Jovan Dučić“.

Učenici osnovne škole „Vuk Karadžić“ izveli su adaptaciju bajke „Ljepotica i zvijer“(„La Belle et la Bete“). Učestvovali su: Romana Roganović, Ksenija Ninković, Milica Makitan, David Popadić i Matija Ninković.
Učenici Gimnazije „Jovan Dučić“ izveli su i adaptaciju romana „Manuel d'exil“ („Priručnik o izbjeglištvu“) pisca na francuskom jeziku, Velibora Čolića. Učestvovale su Sara Kolak i Sara Popadić. Ovu predstavu učenice su izvele prošle godine i na književnom i pozorišnom projektu povodom Dana Frankofonije.
Sve predstave su izvedene na francuskom jeziku. Većinu predstava su pripremili i režirali profesori francuskog jezika ili sami učenici.
Frankofoni festival je amaterskog karaktera, koji djecu ujedinjuje po jednom zajedničkom interesu, a to je ljubav prema francuskom jeziku i ljubav prema pozorištu, što se na kraju pretvara u jedno lijepo regionalno druženje.