230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Povodom Dana mira - Jedinstveni čas duhovnosti ”Golub mira“ u Trebinju

Akcija „Golub mira“, koju povodom međunarodnog Dana mira organizuje Međunarodni Savez "Nasljednici Pobjede" iz Moskve, prošle godine je realizovana u nekoliko škola Republike Srpske.

180921 mir

Ove godine manifestacija u čast očuvanju veza među pokoljenima, učvršćivanja veza među narodima i zemljama te čuvanju sjećanja na heroje otadžbinskih ratova održana je u 9 časova u područnoj školi OŠ „Vuk Karadžić“ u Petrovom Polju.
Uz zvuke violine učenici i nastavnici ove škole pustili su 33 balona (simbolika Hristovih godina), u nebo. Za balone napunjene helijumom vrpcama su zakačeni bijeli golubovi sa imenima heroja i mučenika oslobodilačkih ratova, a puštena su i dva bijela goluba. Održan je i istorijski čas posvećen značaju borbu protiv fašizma i uopšte, čovjekovoj težnji da zlo pobijedi dobrim.

„Djeca su svim srcem učestvovala u pripremanju ovog časa. Crteži goluba, zastava, poruke mira, imena heroja i mučenika kod njih bude osjećanje duga prema precima i javlja se jasna svijest šta znači dati život za uzvišen cilj. Pošto se kultura sjećanja aktivno sprovodi u našem nastavnom planu i programu ja sam, kao svojevrsnu duhovnu pripremu, sa starijim odjeljenjima analizirala na prethodnim časovima pjesme Otadžbina (Đura Jakšić) i „Svetli grobovi“ J. J. Zmaja“, istakla je organizator ovog dešavanja Milana Babić, koordinator Međunarodnog Saveza Nasljednici Pobjede za školsku omladinu. "U popodnevnim časovima planiramo je i direktno video uključenje u konferenciju koja se povodom Dana mira održava u Moskvi", dodaje Babić.

180921 milana

Prvi svjetski kongres pristalica mira održan je 1949. godine u Parizu i Pragu. Amblem tog kongresa naslikao je Pablo Pikaso, na njemu je prikazan bijeli golub koji u kljunu nosi maslinovu grančicu. Golub je izabran za simbol mira.