230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Gastro užitak: Održana prva trebinjska Đevenicijada

Protekle noći u Podrumu vina Petijević održana je prva trebinjska Đevenicijada, koja je okupila 10 domaćina iz našeg grada.

181230 kobasicijada

Više desetina metara ukusne pečene kobasice stavljeno je pred tročlani žiri, koji je odlučio da je najbolju kobasicu/đevenicu napravio domaćin Luka Ćuk.

"Mi pravimo kobasice od zrelih svinja, koje imaju najmanje godinu dana. U kobasicu stavljamo meso prve kategorije, papriku, luk i so“, rekao je Ćuk za Lokoportal. "Važno je dobro meso i dobar odnos začina, da ne bude ništa pretjerano“, kaže nam Ćuk. Drugo mjesto je osvojio Nebojša Đerić, dok su nagradu za treće mjesto sa istim brojem bodova podijelili Željko Begenišić i Zdravko Krtolica. Ovi domaćini su nagrađeni sa vrhunskim proizvodima Podruma Petijević.

Manifestacijom je zadovoljan i organizator Ranko Petijević. On ističe da je Podrum Petijević poznat po zalaganju za očuvanje tradicije i običaja i kaže da je glavni cilj đevenicijade lijepo druženje, kao i promocija kvalitetne domaće proizvodnje.

"Pravljenje kobasice iziskuje poseban talanet, a to znaju samo vrsni majstori koji imaju svoj način pravljenja kobasica. Hercegovina je poznata kao podneblje gdje se njeguje gastronomija, posebno kada su u pitanju specijaliteti koji se pripremaju na poseban način. Nadamo se da će ova manifestacija prerasti u tradiciju", navodi Petijević.

Prvoj trebinjskoj Đevenicijadi prisustvovao je veliki broj posjetilaca iz Trebinja, Foče, Banjaluke i Dubrovnika. Uz muziku i druženje imali su priliku da degustiraju kobasice ovdašnjih domaćina, kao i vina eminente vinarije koja je bila sjajan domaćin ove manifestacije.