230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

DARUJ KRV - U Trebinju obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

U svijetu se godišnje prikupi oko 108 miliona donacija krvi, i zahvaljujući tome, spašavaju se milioni života ili produžava životni vijek pacijenata koji boluju od najtežih bolesti.

190614 svjetski dan davalaca

Bez davalaca krvi i transfuzije ne bi bilo ni najsloženijih medicinskih i hirurških procedura, zbrinjavanja trauma, pomoći u akušerskoj i perinatalnoj njezi.

Dan davalaca krvi posvećen je podizanju nivoa svijesti građana o značaju dobrovoljnog davanja krvi i potrebi da se obezbjedi kontinuirano snabdjevanje zdravstvenih ustanova neophodnim količinama bezbjedne krvi.

190614 darujkrv

Trebinjsko Društvo dobrovoljnih davalaca krvi, koje čini preko 20 Aktiva DDK i više od 1.000 dobrovoljnih davalaca krvi, organizator je akcije darivanja krvi.

Akciji dobrovoljnog darivanja krvi odazvali su se članovi svih trebinjskih aktiva dobrovoljnih davalaca krvi, kao i prijatelji, aktiva i društva iz Crne Gore, Srbije, Srpske i BiH. Dobra regionalna saradnja i ovaj put pokazala je da humanost ne poznaje granice.

Od 51 prijavljenog davaoca prikupljeno je 44 jedinice krvi. Ovo je 22. akcija u ovoj godini, a naredna je sa zaposlenima u preduzeću Sector Security - 18. juna, dok će nakon njih dragocjenu tečnost dati zaposleni u Sredstvima javnog informisanja - 20. juna.
Načelnik Zavoda za transfuzijsku medicinu Trebinja prim. dr Dragan Šarenac izrazio je zahvalnost na nesebičnoj podršci tokom proteklih godina. "Dostigli smo nivo od 5% davanja u odnosu na broj stanovništva, što je izuzetan rezultat. Zahvaljujući tom procentu Trebinje ima odlično razvijenu mrežu dobrovoljnog davalaštva krvi na ponos svih", istakao je Šarenac.

Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, za članove trebinjskog Društva organizovan je prijem kod gradonačelnika, dok je na spomenik poginulim i umrlim davaocima, položeno cvijeće, nakon čega je organizovan i svečani ručak.