230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Stručno predavanje pod nazivom „Savremena priprema i primjena prirodnih pigmenata renesansne umjetnosti“

U Muzeju Hercegovine, u petak 9. 8. 2019. g. sa početkom u 16 časova biće upriličeno stručno predavanje pod nazivom „Savremena priprema i primjena prirodnih pigmenata renesansne umjetnosti“, koje će održati, britanski umjetnik Majkl Prajs (Michael Price).

190808 prajs

Predavanje se održava u okviru Music&More Summer Fest 2019.

„Кada posjećujemo muzej ili galeriju savremene umjetnosti, da li znamo šta gledamo?“ , prvo je pitanje, koje umjetnik postavlja i obrađuje na ovom predavanju.

U svijetu razlika između velikih majstora renesanse i umjetnika 19. vijeka do savremenih umjetnika, kao glavna razlika izdvaja se prirodno porijeklo boja na umjetničkim djelima do kasnog 18. vijeka i upotreba vještačkih pigmenata, razvijenih tokom industrijske revolucije u 19. vijeku.
Fokus prezentacije biće razlikovanje prirodne boje stijena, kristala i prirodnih boja u poređenju sa sintetičkim pigmentima, proizvodima hemijske industrije.

Vještina priprema boja korišćenjem minerala, kao i njihov način upotrebe, u evropskoj tradiciji su izgubljeni uslijed mnogo ekonomičnijeg i jednostavnijeg postupka izrade sintetičkih boja od izrade prirodnih pigmenata. Majkl Prajs, tokom perioda od 30 godina uspio je da oživi ovaj zanat i tehniku spajajući umjetnost i nauku. Brojne konzervatorske institucije i odjeljenja muzeja pokazala su interesovanje za njegovo istraživanje te su pomagale Majkl Prajsu u ispitivanjima hemijskih reakcija između pigmenata i vezivnih medija (jajčane tempere, smole i ulja) i potvrdili autentičnost otkrivenih metoda. Rezultati istraživanja objavljeni su u dvotomnoj knjizi Majkla Prajsa „Renesansne misterije“ 2016. godine.

Predavanje ukuljučuje i uvid u uzorke stijena i kristala, kao i dva panela (palete) prirodnih boja sa različitim medijumima za vezivanje.

Majkl Prajs rođen je 1951. godine u Stoke on Trent, u Engleskoj. Na londonskoj Central School of Art and Design diplomirao je 1974. godine. Do sredine 70-ih godina, njegovo stvaralaštvo odlikuje apstraktni pristup, kada pravi zaokret ka figuralnom, klasikom inspirisanom, pravcu. Godine 1976. odlazi iz Londona u Roterdam, ubrzo i u Minhen u kojem živi i stvara naredne 22 godine. U Njujork, u kojem i danas živi, Prajs se seli 1999. godine, a 2000. objavljuje prvi rad o pripremi azurita za upotrebu u uljnim vezivnim medijima. Кao priznati stručnjak u izradi prirodnih i mineralnih pigmenata, autor i koautor brojnih radova iz oblasti umjetnosti, konferencija i stručnih predavanja. 2017. godine objavljuje dvotomno djelo „Rensansne misterije“.