230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz

Nelegalan uvoz ribe iz susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske, dovodi proizvođače ribe u RS u nezavidan položaj. Ovakva pojava se mora osujetiti, jer znatno spriječava razvoj ribarstva u RS, zaključeno je na sastanku Grupacije udruženja “Uzgoj, ulov i promet ribe”, održanog u Trebinju.

200920 ribari

Predsjednik područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić je rekao da se domaćim proizvođačima ribe mora omogućiti ravnopravna tržišna utakmica, da se u narednom periodu proizvodnja vrati na nivo prethodnih godina.

On je dodao da je ovaj problem doveo do pada proizvodnje šarana.

Naredne sedmice ćemo razgovarati sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH, inspektoratom i Graničnom policijom BiH kako bi osujetili takve anomalije na domaćem tržištu, istakao je Račić.
On je naveo da je jedan od ciljeva ovakvih sastanaka da se čuju prijedlozi proizvođača ribe za predstojeći program ekonomskih reformi koji će se krajem godine naći pred poslanicima Narodne skupštine RS.

Sa proizvođačima razgovaramo o tome šta ograničava njihovu proizvodnju, kakva je proizvodnja u epidemiji virusa korona i kako su na njih uticale mjere Vlade RS i šta je potrebno uraditi u narednm periodu da bi se zadržao broj zaposlenih i nivo proizvodnje, rekao je Račić.

 On je najavio da bi se moglo otvoriti rusko tržište za izvoz ribe, jer je tržište BiH malo za domaće proizvođače.

Proizvođači ribe smatraju da su problemi u proizvodnji šarana i visoka cijena te vrste ribe u maloprodaji, te da se problemi u ribogolištima moraju forumulisati kako bi se krenulo u njihovo rješavanje. (Agroportal)