230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Kreće projekat "Virtuelno putovanje stazama predaka"

Poljoprivredni klaster Hercegovine - Stara Hercegovina i Slow Food Trebinje u saradnji sa Muzejom Hercegovine, Foto-kino klubom Trebinje i Centrom srednjih škola Trebinje, će u subotu 10.10.2020. u 11 časova na platou Trga slobode (zelenoj pijaci) održati javno obraćanje za medije povodom pokretanja projekta “Virtuelno putovanje stazama predaka”.

201009 terramadre

Poljoprivredni klaster i Slow Food Trebinje, dva partnera čije se misije nadopunjuju, odlučili su da ujedine snage i pokrenu projekat osmišljen kao kampanju u cilju sensibilizacije javnosti, a naročito mladih ljudi o vrijednosti nasljeđa hrane Istočne Hercegovine.

Ovim projektom želimo da budemo podrška Slow Food tradicionalnom svjetskom dogadjaju https://en.wikipedia.org/wiki/Terra_Madre koji okuplja poljoprivredne proizvođače, predstavnike vlasti, akademike, kuvare, potrošače i omladinske grupe u cilju očuvanja i promocije nasljeđa tradicionalne hrane i tradicionalnih tehnika proizvodnje.

Projekat je zamišljen kao 6-mjesečno ”putovanje stazama predaka” kroz spektar fizičkih i virtuelnih aktivnosti.

Foto-kino klub Trebinje će pozvati mlade da daju kreativan doprinos kampanji uključenjem u foto i video konkurs.

Slow Food Trebinje će u saradnji sa JU Centrom srednjih škola Trebinje organizovati gastronomsku radionicu o važnosti i potrebi korištenja lokalne hrane i jela u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji.

Sa lokalnim vlastima Istočne Hercegovine, institucijama, predstavnicima stručnih škola i fakulteta, eksperata, kuharima ćemo voditi diskusije i radionice u cilju većeg angažmana mladih na lokalnom nivou, unaprijeđenja saradnje i postavljanja nasljeđa hrane na važniju poziciju kulturnog identiteta regije dok će mediji, turističke organizacije i studenti raditi na izradi i promociji tematskih turirističkih staza.

Rezultati projekta će biti prezentovani u martu 2021 kroz multimedijalnu izložbu u Muzeju Hercegovine.

Kraj projekta neće označiti kraj saradnje partnera o ovoj važnoj temi. Ideja je da ovo postane stalni zajednički događaj koji će u kontinuitetu okupljati sve važne subjekte sa ciljem da nasljeđe hrane Istočne Hercegovine dobije svoje zasluženo mjestu u prezentaciji kulture Istočne Hercegovine.